Μετά τα στοιχεία από το γραφείο προυπολογισμού της Βουλής που είδαν το φώς της δημοσιότητας με τις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις στην χώρα ο Α. Κοντός ζητά με ερώτηση του από την Κυβέρνηση να πληροφορηθεί αν υπάρχει στρατηγική εξόδου από την κρίση από την πλευρά της Κυβέρνησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ
1) Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο
2) Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη

ΘΕΜΑ: « Τριμηνιαία έκθεση για την Ελληνική Οικονομία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής των Ελλήνων»

Κόλαφος για την κυβέρνηση αποδεικνύεται η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το β’ τρίμηνο του έτους 2015 αφού χαρακτηριστικά αναφέρει « η κατάσταση της οικονομίας το α΄εξάμηνο του 2015 χειροτέρεψε καθώς η χώρα επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά» .
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προχωράει και σε οικονομική αποτίμηση των απωλειών της οικονομίας το α΄ εξάμηνο του 2015 αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι α) χάθηκαν 4 εως 10 δις ευρώ από το ΑΕΠ του 2015 δεδομένης την νέας πρόβλεψης για ύφεση φέτος 2-4% β) η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ υπολογίζεται σε 2,8 δις ευρώ με τα capital controls για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου , αν η μείωση της κατανάλωσης αγγίξει το 80% ή 1,75 δις ευρώ αν η μείωση της κατανάλωσης είναι στο 50% γ) οι εκροές καταθέσεων είναι 37 δις ευρώ στο διάστημα Νοεμβρίου 2014 – Ιουνίου 2015 δ) φέτος μπορεί να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ .
Παράλληλα η έκθεση απορρίπτει το χαρακτηρισμό της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής ως πραξικόπημα αφού η δήλωση είχε υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση ύστερα από προηγούμενη εξουσιοδότηση της Βουλής για διαπραγμάτευση με μεγάλη πλειοψηφία και κυρώθηκε από την Βουλή με Νόμο. Η έκθεση καθαρά αποτυπώνει τους 8 λόγους που επιδείνωσαν την κατάσταση της οικονομίας το α΄εξάμηνο του 2015 κι αυτοί είναι :
1) Η παρατεταμένη διαπραγμάτευση
2) Η μη συμφωνία με τους θεσμούς
3) Η αποχώρηση της κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις
4) Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος
5) Η λήξη του προγράμματος προσαρμογής στο τέλος Ιουνίου του 2015
6) Η διακοπή της αποπληρωμής δανείων προς το Δ.Ν.Τ.
7) Ο συνδυασμός της φειδωλής παροχής ρευστότητας από τον ΕΛΑ και της αυξημένης εκροής καταθέσεων
8) Η εκλογική διαδικασία και γενικότερα η αβεβαιότητα
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Εάν έχουν και ποια είναι η στρατηγική ώστε να διακοπεί η καταστροφική πορεία της οικονομίας και να επιστρέψει αυτή στην αναπτυξιακή τροχιά που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση;