Η κατακρήμνιση του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης σήμερα κατά 8,5%, χωρίς να υπάρξει παρέμβαση από τις κινεζικές Αρχές για στήριξή του, πυροδότησε κύμα μαζικών πωλήσεων σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Η σημερινή εξέλιξη στην Κίνα ήρθε να προστεθεί στη μεγάλη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά τις αυξανόμενες ενδείξεις σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας της χώρας και της απόφαση των Αρχών στο Πεκίνο να υποτιμήσουν το γουάν πριν από δύο εβδομάδες.
Η πτώση των χρηματιστηρίων πήρε δραματικές διαστάσεις, καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 500 μειώθηκε έως και 7,5%, μετά τις μεγάλες απώλειες με τις οποίες άνοιξε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η Wall Street άνοιξε με απώλειες πάνω από 3% και πριν από λίγο τόσο ο δείκτης Dow Jones όσο και ο S&P 500 υποχωρούσαν 4,5%. Στη συνέχεια, οι απώλειες περιορίσθηκαν και πλέον κινούνται στο 4,7% για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο 3,2% για τον δείκτη S&P 500 της Wall Street.
Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν ταχύτατα, μετά τη δραματική πτώση των κινεζικών μετοχών που οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις στην Ασία και προκαλεί νέα ερωτήματα σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι στο Πεκίνο για να αντιμετωπίσουν την κρίση, αναφέρουν οι Financial Times.
Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατέγραφε απώλειες 3,1% και κινείτο κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων, στις 9,797,7 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, που έχει πολλές μετοχές εταιρειών πρώτων υλών εκτεθειμένες στην επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας υποχωρούσε 2,9%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημειώνει απώλειες 3,5%. Απώλειες 3% σημειώνει και ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSE Eurofirst 300. Η πτώση στην Ευρώπη ακολουθεί τις μεγάλες πωλήσεις μετοχών στην Κίνα, όπου ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης μειώθηκε έως 8,5%, χάνοντας όλα τα κέρδη που είχε μέσα στο 2015. Σημειώνεται ότι οι ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ