Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Warwick της Αγγλίας διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επιδρά στην ψυχική υγεία των ανδρών και γυναικών.
Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα βοηθούν την ψυχική ευεξία του ατόμου.
«Όσα περισσότερα φρούτα και λαχανικά τρώει κάποιος, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να έχει χαμηλή ψυχική ευεξία» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Σαβέριο Στρέιντζες, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας και διευθυντής του Προγράμματος Αγωγής στη Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ.
«Μαζί με το κάπνισμα, τα φρούτα και τα λαχανικά φάνηκε να είναι ο παράγοντας του τρόπου ζωής με τη μεγαλύτερη συσχέτιση με την – χαμηλή ή υψηλή – ψυχική ευεξία. Αυτό υποδηλώνει ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και στη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό» προσέθεσε.
Οι ερευνητές είπαν ότι η ψυχική ευεξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ψυχικές ασθένειες και τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος. ‘Όπως επεσήμαναν όμως, είναι σημαντική όχι μόνο για την προστασία των ανθρώπων από ψυχικές ασθένειες, αλλά επειδή προστατεύει τους ανθρώπους και από τις συχνές και πιο σοβαρές σωματικές ασθένειες.