Συστατικά
500γρ μελιτζάνες (καλύτερα να είναι φλάσκες, χωρίς αυτό όμως να είναι δεσμευτικό)
1 αυγό
20 γρ λάδι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο τριμμένη
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας γαλέτα τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
40 γρ καρύδι τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κύμινο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
αλάτι και πιπέρι
50 γρ τριμμένη γραβιέρα (ή γενικότερα ότι τυρί θέλουμε)
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σώς γιαουρτιού

300 γρ γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κύμινο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Αφού πλύνουμε τις μελιτζάνες και κόψουμε Μόνο τα κοτσάνια τους τις ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει περίπου 10 λεπτά… ανάλογα και το μέγεθος τους..ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ να βράσουν πάρα πολύ ίσα να μαλακώσουν και να τρυπιούνται…
Τις σουρώνουμε αμέσως!!!… και τις κόβουμε και στη μέση κάθετα… και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι μέχρι να κρυώσουν
Αφού κρυώσουν τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια…
Σε ένα μπώλ ρίχνουμε το αυγό, το λάδι, το μέλι, το αλεύρι, τη γαλέτα, το σκόρδο, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα.. ρίχνουμε και τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, ρίχνουμε και όλα τα τα υπόλοιπα υλικά.. και ανακατεύουμε καλά..
Αφήνουμε το μείγμα για μισή ώρα στην άκρη σκεπασμένο για να δέσει καλύτερα και να ενωθούν τα αρώματα.. (σε αυτό το στάδιο… αν δείτε ότι το μείγμα είναι πολύ αραιό για να το παίρνετε σε κουταλιές και να το τηγανίζετε, προσθέστε το πολύ 1 κουταλιά αλεύρι ακόμη)
Τηγανίζουμε σε αρκετό ηλιέλαιο βάζοντας το μείγμα μέσα στο λάδι σε κουταλιές και όταν είναι έτοιμοι οι μελιτζανοκεφτέδες μας τους τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν τα περιττά λάδια…
Τρώγονται ζεστοί αλλά είναι επίσης νόστιμοι και κρύοι
Συνοδεύουμε με τη σως γιαουρτιού
Για τη σώς γιαουρτιού απλώς ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπώλ –ΚΑΛΗ