ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΜΟΥΜ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΑΠΝΟΥ
11 Σεπτεμβρίου, Κομοτηνή, Ελλάδα
«Οι καλλιεργητές καπνού κάνουν έκκληση στις Κυβερνήσεις
για τη ανεύρεση βιώσιμων λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας»

Οι καλλιεργητές καπνού καλούν τις κυβερνήσεις να ανοίξουν επίσημο διάλογο με στόχο να προωθηθούν προς συζήτηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας, λόγω των δραστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, όπως οι τυποποιημένες συσκευασίες και τα συστατικά απαγόρευσης, μέτρα τα οποία πλήττουν τις χώρες σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση, όπως η Ελλάδα.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στη σημερινή σύσκεψη (Παγκόσμιο Φόρουμ Παραδοσιακού Καπνού) που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, Ελλάδα και διοργανώθηκε από τη Διεθνή Ένωση Καπνοκαλλιεργητών (ITGA) και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, και παραβρέθηκαν πολιτικοί εκπρόσωποι των αρμόδιων Υπουργείων, από τις γείτονες χώρες καλλιέργειας καπνού, όπως τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, την Ελλάδα, το Λίβανο, τη Σερβία, την Κιργιζία και την Τουρκία.

Μιλώντας στα εγκαίνια του Φόρουμ, ITGA ο Πρόεδρος, κ Francois van der Merwe, δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τα μέλη ITGA στην Ελλάδα για αυτή τη σημαντική περιφερειακή συγκέντρωση των γεωργικών ενώσεων καπνού. Θέλω να επισημάνω την τεράστια συμβολή του καπνού στην οικονομία των χωρών αυτών λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη στιγμή που κάποια από αυτά τα κράτη περνούν αυτή την περίοδο όπως η Ελλάδα και αντιπροσωπεύουν σημαντικό τμήμα της τοπικής ΑΕΠ για τις περισσότερες από τις χώρες ανατολικών καπνών που είναι παρόντες εδώ σήμερα. Ο καπνός είναι, για αιώνες, ένας από τους κύριους τομείς στήριξης της απασχόλησης σε αυτές τις χώρες. Μόνο στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης από το 1929 έως και το 1938, απασχολήθηκαν στην καλλιέργεια καπνού περίπου 210.000 και το γεγονός αυτό, δεν μπορεί να μικρότερο του αναγκαίου. Σήμερα, η καλλιέργεια του παραδοσιακού καπνού εξακολουθεί να διατηρεί τα προς το ζην πάνω από 130.000 οικογένειες στην περιοχή αυτή, η οποία αποτελεί ουσιαστική στήριξη για την επιβίωση πολλών αγροτικών κοινοτήτων.
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης χαιρετίζοντας είπε: “O καπνός Ανατολικού τύπου (μπασμάς) είναι για την Περιφέρεια μας μονοκαλλιέργεια, δηλαδή η μοναδική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες οικογένειες στην Ροδόπη και την ορεινή Ξάνθη. Πέραν αυτού αποτελεί –ταυτόχρονα- στοιχείο πολιτισμού και προστασίας του περιβάλλοντος σε δυσπρόσιτες περιοχές. Καλλιεργούμε σε εκτάσεις πολύ μικρότερες του εκταρίου ανά εκμετάλλευση. Σε αγροτεμάχια ακόμη και 50 τετραγωνικών μέτρων. Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ιδιαιτερότητα αυτή ισοπεδωτικά, με οριζόντια μέτρα κατά του καπνού και να αποδομήσει ολόκληρες τις τοπικές κοινωνίες της Ροδόπης και της ορεινής Ξάνθης μη λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικοοικονομικές ιδιαιτερότητες, εξαφανίζοντας ένα προϊόν και στέλνοντας στο παρελθόν ένα πολιτισμό αλλά και μια ιδιότυπη περιβαλλοντική προστασία.
Οι καπνοκαλλιεργητές προέτρεψαν τη Συμμαχία της WHO για τη Σύμβαση-Πλαίσιο (FCTC) για να τηρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης las των Μερών (COP 6 2- 2.3 /2.4) apps.who.int/gb/fctc/PDF/cop6/ FCTC_COP6_12-EN.pdf και να βοηθήσει τις κυβερνήσεις της καλλιέργειας του καπνού χώρες να προωθήσουν μελέτες και πιλοτικά έργα που εγγυώνται ένα σταθερό κοινωνικό και οικονομικό μέλλον.
Ο Εκπρόσωπος των καπνοπαραγωγών στην Ελλάδα, κος Αλέξανδρος Κοντός, υπογράμμισε το ρόλο της παραγωγής καπνού τη στήριξη της απασχόλησης σε μια εποχή που εκατομμύρια Έλληνες δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

www.tobaccoleaf.org
Av. General Humberto Delgado – 30A, 1º dtº – apartado 5 – 6000-081 Castelo Branco – Portugal
Tηλ.: 00 351 272 325 901/2 Φαξ 00 351 272 325 906 – itga@tobaccoleaf.org – www.tobaccoleaf.org