Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για να φορέσει κανείς φακούς επαφής. Οι περισσότεροι οφθαλμίατροι δίνουν φακούς όταν ο/η νέος/α βρίσκεται ανάμεσα στις ηλικίες 11 με 14 ετών.
Σημασία έχει το πόσο υπεύθυνος είναι ο/η νέος/α και κατά πόσο φροντίζει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και φροντίδας που αποτελούν προϋπόθεση για τη χρήση των φακών επαφής.
Χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα οι φακοί επαφής;
Με τα σύγχρονα προϊόντα καθαρισμού οι φακοί επαφής χρειάζονται πολύ μικρή φροντίδα. Ένα ειδικό υγρό καθαρισμού και μία θήκη φύλαξης είναι αρκετά. Πολλοί από τους εφαρμοστές φακών επαφής υποστηρίζουν ότι οι νέοι είναι πιο υπεύθυνοι στον καθαρισμό και τη σωστή φύλαξη των φακών επαφής από τους χρόνιους χρήστες, οι οποίοι με τα χρόνια γίνονται ασυνεπείς ως προς τα μέτρα υγιεινής. Οι νέοι αποδεικνύονται, επίσης, πιο προσεκτικοί στις οδηγίες του γιατρού τους και δεν αλλάζουν συνέχεια υγρά καθαρισμού, κάτι που θα μπορούσε να τους προκαλέσει προβλήματα με την ανοχή των ματιών τους στους φακούς επαφής.
Πόσο άνετα νιώθεις φορώντας φακούς επαφής;
Οι σύγχρονοι φακοί επαφής είναι σχεδιασμένοι κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι πάρα πολύ άνετοι όταν φορεθούν και είναι τόσο λεπτοί που δεν φαίνονται στο μάτι. Θεωρείται ότι η εφαρμογή φακών επαφής την πρώτη φορά συνοδεύεται από πόνο. Αυτή η αντίληψη είναι κατανοητή, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι καθώς θα ακουμπούν το μάτι με το φακό, θα έχουν ένα δυσάρεστο συναίσθημα πόνου. Όμως, μαθαίνοντας πώς να χειρίζονται τους φακούς τους, βρίσκουν τη διαδικασία εύκολη και τελείως ανώδυνη.