Το θερμότερο καλοκαίρι στον πλανήτη, από το 1847, οπότε ξεκίνησε η καταγραφή των θερμοκρασιών, ήταν αυτό που μας πέρασε, γνωστοποιεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, Θεόδωρος Καρακώστας.
Με αφορμή τις επικείμενες ανακοινώσεις για το θέμα, σχολιάζει ότι επρόκειτο για το πιο ζεστό καλοκαίρι παγκοσμίως, το αποδίδει στο φαινόμενο El Ninio και την κλιματική αλλαγή και τονίζει ότι, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, αλλά και το πιο ζεστό έτος μέχρι τώρα που ήταν το 2014, περιμένουμε και το 2016 να είναι ζεστό έτος συνολικά σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Το El Ninio είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται στον Ισημερινό και τον νότιο Ειρηνικό, στην περιοχή του Περού και της Άπω Ανατολής και έχει μια περιοδικότητα επτά – οκτώ χρόνων. Όταν είναι έντονο, κάτι που συμβαίνει τώρα, έχουμε μεγάλη έκλυση θερμότητας στην ατμόσφαιρα, λόγω της αλλαγής της ροής των αέριων μαζών», εξηγεί.
Υπογραμμίζει, άλλωστε, ότι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για ένα ζεστό 2016 βασίζονται στις ομοιότητες που παρατηρούν με το 1998, που ήταν επίσης μια πολύ ζεστή χρονιά.
Ο κ. Καρακώστας δεν παραλείπει να επισημάνει ότι τα στοιχεία που αναφέρθηκαν προκύπτουν από τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη και τονίζει ότι, για τη Θεσσαλονίκη, το καλοκαίρι που πέρασε ήταν μέτριο προς ζεστό.
Το πλήρες τηλεγράφημα της Π. Γιούλτση στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.