71η Επέτειος της Σφαγής των αμάχων του Καρυοφύτου, στις 9 Σεπτεμβρίου 1944, από Βουλγαρικά Στρατεύματα.
(Γράφει ο Ταξχος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης Αντιπρόεδρος Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης)
Τιμήθηκε χθές Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, στο Άνω Καρυόφυτο Ξάνθης, η μνήμη των σφαγιασθέντων κατοίκων του χωριού από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής στις 9 Σεπτεμβρίου 1944. Από τη θηριωδία των κατακτητών βρήκαν τον θάνατο 36 συνολικά κάτοικοι του Καρυόφυτου μεταξύ των οποίων βρέφη στην αγκαλιά της μάνας τους αλλά και υπερήλικοι και ανήμποροι γέροντες καθώς και ο βούλγαρος κοινοτάρχης του χωριού που προσπάθησε να αποτρέψει τη σφαγή.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε πλήθος κατοίκων της περιοχής, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευστάθιος Γιαννακίδης, ο Υδκτής του Δ΄Σ. Στρατού Υπτγος Σπυρίδων Δαβιτίδης, ο Δκτής της 29 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ Ταξχος κ.Σωτήριος Κουντουράς, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, αντιπροσωπεία Αξκών καί οπλιτών του Δ΄ΣΣ καθώς και της 29 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ και μέλη της ΕΑΑΣ με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του Παραρτήματος Ξάνθης Ταξχο ε.α. Ιωάννη Κουτσαϊμάνη , ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι στο μνημείο των σφαγιασθέντων.
Στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των σφαγιασθέντων χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων, ενώ στη σύντομη εξιστόριση του γεγονότος ο ιερέας του Άνω Καρυοφύτου πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Βερβερίδης αφού αναφέρθηκε στο χρονικό της σφαγής και στον άδικο και αναίτιο χαμό τόσων ανθρώπων τόνισε πως το νόημα της επετείου είναι η ιστορική μνήμη του γεγονότος της σφαγής αλλά και το χριστιανικό καθήκον της συγχώρησης.
Σύντομο Ιστορικό της σφαγής
Τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου 1944 έλληνες αντάρτες έκαναν την εμφάνισή τους έξω από το χωριό Καρυόφυτο Ξάνθης καθώς πληροφορήθηκαν ότι οι Βούλγαροι ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν και η απελευθέρωση πλησίαζε. Στο Καρυόφυτο στρατωνιζόταν ένας λόχος πλήρως εξοπλισμένος και μόλις αντελήφθησαν τους αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους με αποτέλεσμα η σύρραξη να γενικευτεί. Οι Βούλγαροι έχοντας την εντύπωση ότι περικυκλώθηκαν και εν αναμονή ενισχύσεών τους άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως γυναικόπαιδα και υπερήλικες. Λίγο πριν το μεσημέρι καταφθάνουν οι βουλγαρικές ενισχύσεις και οι αντάρτες υποχωρούν στο βουνό παίρνοντας μαζί τους και πολλούς κατοίκους, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στους Βουλγάρους, οι οποίοι αφού κατέσφαξαν όσους ανυπεράσπιστους κατοίκους βρήκαν μπροστά τους, λεηλάτησαν και στη συνέχεια φεύγοντας πυρπόλησαν το Καρυόφυτο. Επιπλέον οι επιδρομείς τουφέκισαν και τον διορισμένο (κατοχικό) πρόεδρο του χωριού Βασίλιε Καίσεφ, ο οποίος τους εκλιπαρούσε να μην πειράξουν τους αμάχους.
Τα ονοματεπώνυμα των σφαγιασθέντων και η ηλικία τους:
Αρβανιτίδης Δημήτριος 20
Βουλιάκης Παναγ 72
Βερβερίδης Αντώνιος 25
Βερβερίδης Χρήστος 65
Βουδούρης Γεώργιος 65
Βουδούρη Ευανθία 60
Γιαβρίδου Βαρβάρα 22
Γιαντζουράκης Βασίλειος 50
Ζαχαρόπουλος Ξανθούλης 70
Ζαχαροπούλου Αικατερίνη 68
Καραβασόπουλος Γεώργιος 50
Καραβασοπούλου Αναστασία 45
Καραβασοπούλου Ευτέρπη 17
Καραβασοπούλου Κυριακή 13
Καραβασοπούλου Ειρήνη 12
Καραμπατζάκης Θεόφιλος 75
Μακρίδης Πολυχρόνης 50
Μανιάκης Ανδρέας 25
Μούρθος Ιωάννης 65
Μούρθου Μαρία 60
Νεοχωρίτου Ευανθία 42
Νεοχωρίτου Σύρμω 14
Νεοχωρίτου Κατίνα 12
Νεοχωρίτου Ανθούλα 11
Πασχάλη Αναστασία 50
Πασχάλης Ιορδάνης 70
Πασχάλη Ευανθία 68
Πασχάλη Φωτεινή 25
Πασχάλη Δέσποινα 20
Πρωτοψάλτη Σουλτάνα 35
Σταθελόπουλος Χρήστος 60
Σταθελοπούλου Θεοδώρα 58
Τσικόπουλος Ιωάννης 33
Τσικοπούλου Αννούλα 1
Καΐσωφ Βασίλειος 50
Στη συνέχεια προσφέρθηκε καφές από την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης στην πλατεία του χωριού.