Παρά τις αντιρρήσεις κρατών της Ε.Ε. πάρθηκε η απόφαση 120.000 παράνομοι μετανάστες- πρόσφυγες, να μετακινηθούν στο εσωτερικό της.
Απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. στο πλαίσιο έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των Κρατών-Μελών, σχετικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία
Στη Σύνοδο συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Μουζάλας και η Προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη
Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Μουζάλας και η Προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, συνοδευόμενοι και από άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, αποτέλεσαν την ελληνική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε χθες (22/09/2015), στις Βρυξέλλες, για το μεταναστευτικό ζήτημα.
Στο πλαίσιο του έκτακτου συνεδρίου ελήφθη η τελική απόφαση για το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων. Πιο αναλυτικά, οι 28 Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, παρακάμπτοντας την αντίθεση πολλών χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία καταψήφισαν την πρόταση, ενώ η Φινλανδία επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία.
Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η ειδική στήριξη στην Ελλάδα και την Ιταλία μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης να συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα.
Τα μέτρα αυτά θα λαμβάνονται από την άφιξη των υπηκόων τρίτων χωρών στο έδαφος της Ελλάδας ή της Ιταλίας μέχρι την περάτωση όλων των ισχυουσών διαδικασιών, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (European Asylum Support Office – EASO) και τους άλλους αρμόδιους οργανισμούς, όπως ο FRONTEX, προκειμένου να συντονιστεί η επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στο έδαφος τους, σύμφωνα με την οδηγία 2008/115/ΕΚ.
Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα είχε προηγηθεί ανάλογη Σύνοδος την 14.09.2015, με συμμετοχή του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτου Φιλιππάκου, του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Μουζάλα, της Προϊσταμένης του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστρατήγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.
Σήμερα (23-09-2015), οι Αρχηγοί των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. θα συμμετάσχουν σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα.