Μία μαραθώνια σύσκεψη χρειάστηκε να κάνουν οι ηγέτες της Ευρώπης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να καταλήξουν στον τρόπο που θα κινηθούν ώστε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση.
Επειτα από περίπου 7 ώρες συζήτησης, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι είναι κοινή ευθύνη της Ευρώπης να διαφυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα, προσθέτοντας ότι «θα ήταν άδικο να πέσει όλο το βάρος στην Ελλάδα και την Ιταλία». Πρόσθεσε ακόμη ότι άμεσα, έως το Νοέμβριο, έχουν δημιουργηθεί τα κέντρα καταγραφής, μετεγκατάστασης και απέλασης των μεταναστών, στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Βουλγαρία. Ακόμη, συμφωνήθηκε η κινητοποίηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ, για να ενισχυθούν οι πρόσφυγες μέσω του Παγκοσμίου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.
Οι ηγέτες συζήτησαν τα μέτρα που θα προταθούν στην επίσημη Σύνοδο Κορυφής, σε τρεις εβδομάδες. «Πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική μας», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ. Ανάμεσα στα συμφωνηθέντα είναι η αυξημένη βοήθεια προς το Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής, με αντάλλαγμα τη συνεργασία τους, συμπλήρωσε ακόμη. «Τα μέτρα αυτά δεν θα βάλουν τέλος στην κρίση. Αλλά είναι απαραίτητα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν», κατέληξε ο Ντόναλντ Τουσκ.
Τσίπρας: Ενα σημαντικό βήμα
Ενα σημαντικό βήμα χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, μετά από την ολοκλήρωσή της, αναφερόμενος στη δημιουργία των κέντρων υποδοχής προσφύγων έως το Νοέμβριο στην Ελλάδα, αλλά τόνισε ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αρχίσει και η μετεγκατάστασή τους, ώστε να μην γίνει η χώρα «αποθήκη ψυχών».
«Σήμερα έγινε ένα θετικό βήμα. Εστω και αργά η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι το μεγάλο πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός. «Εστω και αργά η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με το κάθε κράτος να βλέπει τα δικά του σύνορα και συνειδητοποιεί ότι πρέπει να μπει στο επίκεντρο πρωτίστως ο άνθρωπος και μετά η οικονομία», πρόσθεσε.
Υπήρξαν διαφορετικές φωνές, σημείωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο κλίμα εντός της Συνόδου Κορυφής, αλλά στο τέλος υπήρξε η απόφαση που επιβεβαιώνει το χθεσινό βήμα για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων συνολικά και την ενίσχυση των κρατών υποδοχής για δημιουργία ανοιχτών ξενώνων και ταυτοποίησης προσφύγων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, πρόσθεσε. «Παράλληλα όμως μέχρι τότε θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης και επιστροφής, που είναι πολύ σημαντικό γιατί εξασφαλίζει για τα κράτη υποδοχής ότι δεν θα γίνουν αποθήκες ψυχών», σημείωσε.
«Πρέπει να εργαστούμε όλοι και σε συνεννόηση με χώρες τις διέλευσης και κυρίως την Τουρκία να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να μην θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Για να σταματήσει η δραματική εικόνα του υγρού τάφου για πρόσφυγες που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Η σημερινή απόφαση είναι ένα θετικό βήμα, που χρειάζεται όμως να δουλέψουμε σκληρά για να ολοκληρωθεί και να ενισχυθεί στο άμεσο μέλλον», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Η Ανγκελα Μέρκελ στην δική της συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα δημιουργηθούν hotspots σε Ελλάδα, Ιταλία και Βουλγαρία.
«Με την σημερινή απόφαση συνεισφέρουμε στις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες. Στα κράτη που βρίσκονται στην περιφέρεια δηλαδή σε Ελλάδα – Ιταλία – Βουλγαρία θα έχουν συσταθεί μέχρι τέλος του 2015 hotspots για την εγγραφή, τη μετεγκατάσταση και την αποχώρηση των μεταναστών. Θα μπορεί έτσι να γίνεται επαναπροώθηση και κατανομή. Να δούμε τις αρμοδιότητες μας.
Εχουμε κοινή ευθύνη και πρέπει από κοινού να συνεχίσουμε. Οι φράχτες ανάμεσα στις χώρες δεν είναι λύση. Ολες οι χώρες της ΕΕ δεσμεύονται για να δέχονται πρόσφυγες» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανίδα Καγκελάριος.
Πηγή: Μαραθώνιος στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό -Πώς θα ενισχυθεί η Ελλάδα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/227615/marathonios-sti-synodo-koryfis-gia-metanasteytiko-pos-tha-enishythei-i-ellada#ixzz3md0UIJJK