Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και κοινοποίηση στους κυβερνητικούς βουλευτές ο υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος αγροτικού τομέα του δήμου Τοπείρου Α. Λουκμακιάς επαναλαμβάνει αυτά που χρόνια λέει αλλά δυστυχώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ακούει.
Αγαπητέ κ. Υπουργέ
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στο θέμα του Αγροτικού Τομέα της χώρας μας, σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή μου προκειμένου να σας γνωστοποιήσω το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού μας από τα τελευταία κρούσματα οζώδους δερματίτιδας. Παρά την άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών του Υπουργείου για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας, παραμένει ως μεγάλο ζήτημα η εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης και η στελέχωση των κτηνιατρείων με επιστημονικό προσωπικό.
Επειδή ο νομός Ξάνθης είχε πληγεί στο παρελθόν και από την νόσο της ευλογιάς αλλά και του καταρροϊκού πυρετού με αποτέλεσμα να θανατωθούν 30.000 αιγοπρόβατα είναι επιτακτική η ανάγκη προστασίας του νομού μας ο οποίος διαθέτει 20.000 βοοειδή γαλακτοπαραγωγής σε υπερσύγχρονες μονάδες εκμετάλλευσης με γαλακτοπαραγωγή 50.000 τόνων μηνιαίως , ποσότητα που φέρνει τον νομό μας στην πρώτη θέση παραγωγής γάλακτος πανελλαδικά.
Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειες σας ώστε να μην υπάρξουν άλλα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας και χρειαστεί να αφανισθούν και άλλες κτηνοτροφικές μονάδες ,γεγονός που θα πλήξει αφόρητα την περιοχή μας , η οποία στηρίζεται κατεξοχήν στην κτηνοτροφία και την γεωργία και αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους και της οικογένειές τους.
Ακόμη προσβλέπω στις άμεσες ενέργειες σας σε περίπτωση νέου κρούσματος με οικονομικές ενισχύσεις ώστε να μπορέσουν ΟΙ κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί να σταθούν εκ νέου στα πόδια τους με την όσο το δυνατόν αμεσότερη αντικατάσταση του ζωικού τους κεφαλαίου.
Τα ποσά που πρόκειται να καταβληθούν ως αποζημίωση για την απώλεια κάθε ζώου, να αφορά το σύνολο των θανατοθέντων ζώων και. όχι μόνο τα επιλέξιμα, τα οποία υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικής και εμπορικής αξίας τους, ενώ και αυτά που καταβάλλονται ως ημερήσιο κόστος εκτροφής δεν έχει. καμία σχέση με την πραγματική δαπάνη που καλείται να καταβάλει κάθε κτηνοτρόφος .
Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται με την αδυναμία. των κτηνοτρόφων να λάβουν οποιοδήποτε ποσό ως δάνειο για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχουν υποστεί.
Κατόπιν τούτων παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε το ύψος της καταβαλλόμενης αποζημίωσης το οποίο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ανέλθει. στην πραγματική αξία κάθε ζώου , και να αφορά το σύνολον των θανατοθέντων ζώων και όχι μόνο τα επιλέξιμα ζώα , ενώ σας ζητούμε να εξετάσετε και το ζήτημα της παροχής τραπεζικών διευκολύνσεων προς τους κτηνοτρόφους με άτοκο δάνειο και μακρά περίοδο χάριτος προκειμένου να προβούν στην όσο το δυνατόν αμεσότερη αντικατάσταση των μονάδων τους.
Τέλος θα μας χαροποιούσε ιδιαιτέρως μια συνάντηση μαζί σας, για να συζητήσουμε από κοντά τα προβλήματα και τις ανάγκες των κτηνοτρόφων του Νομού Ξάνθης.
Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ & ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΔΗΜΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΟΥΚΜΑΚΙΑΣ