Υλικά για 4-5 άτομα
1 λάχανο μέτριο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 φλιτζ. λάδι
1 φλιτζ. ρύζι
3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Χυμό 1 λεμονιού
2 αβγά

Εκτέλεση
Κόβετε τη ρίζα από το λάχανο και αφαιρείτε τα εξωτερικά σπασμένα φύλλα του. Το ζεματίζετε σε βραστό νερό για 7΄-8΄ και το στραγγίζετε. Ξεχωρίζετε τα μικρά φύλλα και κόβετε τα μεγάλα στα δύο. Αναμειγνύετε το ρύζι, το κρεμμύδι, τον κιμά, το μαϊντανό, το μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι με ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό. Βάζετε μια κουταλιά σούπας από τη γέμιση πάνω σε ένα λαχανόφυλλο και το τυλίγετε σε ντολμά. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Βάζετε στον πάτο της κατσαρόλας λίγα από τα ζεματισμένα μικρά φύλλα και στη συνέχεια τους ντολμάδες σε στρώσεις. Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι, 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείτε ένα πιάτο με βάρος πάνω στους ντολμάδες για να μη ανοίξουν με το βράσιμο και τους βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου (συμπληρώνετε λίγο νερό αν χρειαστεί). Χτυπάτε τα αβγά με το λεμόνι. Ρίχνετε λίγο ζωμό από το φαγητό και συνεχίζετε το χτύπημα.

Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο, ανακινείτε την κατσαρόλα για να πάει παντού και την αφήνετε για λίγο να σταθεί σε σβηστή εστία για να δέσει η σάλτσα.

Σημείωση
Οι ντολμάδες γίνονται και νηστίσιμοι μόνο με ρύζι. Στη γέμισή τους μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες και κουκουνάρι.