Θεϊκό πρόσωπο στην αρχαία τραγωδία που εμφανίζεται στο τέλος του έργου, προκειμένου να δώσει λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η δράση.
Για να φαίνεται οτι έρχεται απο ψηλά, χρησιμοποιούνταν ενας γερανός ( μηχανή ).
Στη σύγχρονη νεοελληνική τραγωδία, σε νεότερη απόδοση, λέγεται ο Θεός της Ελλάδας.
Απο ψηλά, φροντίζει να διατηρεί την πατρίδα μας στη διεθνή σκηνή.
Άλλοτε με τη μορφή της Αγλαΐας, συζύγου του κουρελή Καραγκιόζη, με την παράγκα αγέρωχη απέναντι στο σαράϊ.
Ενίοτε με παραλάσσουσες μορφές. Εκεί που κανένας δεν το περιμένει μιας και για όλους ψυχοραγούμε, ο απο μηχανής θεός έχει τον τρόπο να μας διατηρεί στο κάδρο ανάμεσα στους πρωταγωνιστές.
Στο ίδιο κάδρο με τον Λευτέρη Πετρούνια, παγκόσμιο πρωταθλητή στην ενόργανη γυμναστική.
΄΄ Είμαστε ακόμα ζωντανοί… ΄΄ ακούγεται στα παρασκήνια η φωνή της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, αποδίδοντας σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική Δήμητρας Γαλάνη ιδανικά το σκηνικό.
Αυτό το ίδιο σκηνικό χιλιάδες χρόνια τώρα με έδρα την Επίδαυρο και αποδέκτες όσους ελπίζουν ακόμα και όταν ολα έχουν χαθεί, σκορπίζοντας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα όνειρα, ιδανικά, το μόχθο μιας ζωής,την ίδια τη ζωη.
΄΄ Πήγαινε τώρα στην ΞΑΝΘΗ, σε χρειάζεται ΄΄ είπε ψιθυριστά ο παγκόσμιος πρωταθλητής μας στον απο μηχανής θεο μετά την απονομή του χρυσού μεταλλίου. Αυτή η πόλη, η ακτινοβολία της οποίας γίνεται εντονότερη ολοένα, μεσα στην εβδομάδα δίνει εξετάσεις σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Όντως, έτσι έχουν τα πράγματα.
Στη Ρώμη, έδρα της Αγίας Έδρας έχουμε την απονομή των βραβείων εθελοντισμού Giuseppe Sciacca.
H ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΑΦΑΤΑΚΗ, γενική γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, πέτυχε κάτι ανεπανάληπτο τόσο για τη γενέτειρά της πόλη της ΞΑΝΘΗΣ, οσο πολύ περισσότερο την πατρίδα μας, βάζοντάς την με δεξιότητα μοναδική στην παγκόσμια σκηνή. Η προσέγγιση του Βατικανού μέσω των βραβείων εθελοντισμού, είναι κάτι σχεδόν αδύνατο για την ελληνική διπλωματία. Κατέστη πάραυτα πράξη, δράση παγκόσμιου βεληνεκούς.
Η διάσημη Τουρκάλα ηθοποιός ΤUBA BUYUKUSTUN, πρωταγωνίστρια στην έβδομη τέχνη με περγαμηνές ων ουκ έστι τέλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ποιμενάρχης με ήθος, ανθρωπιά, ασύνορο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο τιμώνται εφέτος.
Στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, την ίδια μέρα διεξάγεται η Ολυμπιάδα Ρομποτικής σε επίπεδο μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πενήντα εθνικές ομάδες, 3000 μαθητές απο ολες τις τεχνολογικά προηγμένες χώρες του πλανήτη μας, διαγωνίζονται για να μας παρουσιάσουν την ΄΄ επόμενη μέρα της τεχνολογίας ΄΄. Την πατρίδα μας εκπροσωπεί το 1ο Λύκειο ΞΑΝΘΗΣ. Οι μαθητές : Κόκκινος Βασίλης, Πανταζίδης Αλέξανδρος, Παπαδάκης Χάρης με τον καθηγητή τους Θανάση Μπαλαφούτη καλούνται να σταθούν επι ίσοις όροις απέναντι σε χώρες που επενδύουν δισεκατομμύρια επι δισεκατομμυρίων στην τεχνολογική εκπαίδευση.
Αν θέλετε την παρακινδυνευμένη αποψή μου, είναι πως θα μας φέρουν παγκόσμια διάκριση. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος. Ανεξάρτητα απο αυτό, η συμμετοχή τους και μόνο για λογαριασμό της πατρίδας μας, υπεραρκεί.
Τον τελευταίο λόγο σε κάθε περίπτωση, σε όλες τις περιπτώσεις, έχει ο απο μηχανής θεός. Κάτι ήξεραν κάποιοι πολύ πριν απο μας, καθιερώνοντας στη ζωη ρόλους, όρους, συσχετισμούς.
Στέλιος Αρσενίου