Την πληροφορία, για ένα ακόμα θύμα, μετά την 60χρονη στο χωριό Πόντη Βασιλικής, από τον ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα, επιβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος. Πρόκειται για μια 70χρονη γυναίκα στο χωριό Αθάνι.
Ψυχραιμία συνιστά σε όλους τους κατοίκους του Ιονίου ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος.
«Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι σε όλο το Ιόνιο γιατί τα κτίρια και οι υποδομές αντέχουν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτή την ώρα, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, μηχανικοί της Περιφέρειας είναι στη Λευκάδα και έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους, αρχικά.
Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, μέχρι αυτή την ώρα έχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές σε παλιές οικοδομές και κτίρια, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο, κυρίως νότια της Λευκάδας. «Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται» πρόσθεσε.
Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Βαγγέλης Ανδρεάτος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαψεύδει την είδηση για τρίτο νεκρό από τον σεισμό. «Πρόκειται για κάποιον που ήταν εγκλωβισμένος, αλλά έχει ήδη εγκλωβιστεί» είπε ο κ. Ανδρεάτος και συνιστά ψυχραιμία.
Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε, έχει κάνει έκκληση στο ΓΕΕΘΑ να αποσταλούν στο νησί σκηνές και υπνόσακοι.Ο κ. Ανδρεάτος, θα βρίσκεται σε λίγη ώρα στη Λευκάδα, ενώ στην Κεφαλονιά, όπου βρισκόταν μέχρι τώρα, διαπίστωσε ότι πολλά κτίρια έχουν «πληγωθεί» από τον σεισμό. «Οι ζημιές είναι μόνο υλικές στην Κεφαλονιά, αλλά πολλά κτίρια έχουν καταπονηθεί», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί. Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα ο ΟΑΣΠ
Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, μεταβαίνουν στη Λευκάδα για επιτόπια αυτοψία και συντονισμό των υπηρεσιών μετά τον πρωινό σεισμό, μεγέθους 6,1 ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί και έγινε αισθητός στη μισή ηπειρωτική Ελλάδα και βρήκαν τον θάνατο 2 γυναίκες.
«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλονιά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί πάνω από 2,5 ρίχτερ με το μεγαλύτερο να είναι 5,1 στις 10:52. Στο νησί έχουν ήδη φτάσει κλιμάκια σεισμολόγων και μηχανικών, ενώ ο ΟΑΣΠ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Στη Λευκάδα μεταβαίνει και ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα. Το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί αυτή την ώρα μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ γιατροί του νοσοκομείου έχουν ξεκινήσει για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής προκειμένου να το ενισχύσουν.
Ζημιές και στην Ιθάκη από το σεισμό
Το μικρό νησί του Ιονίου μετρά τις πληγές του από τον σεισμό που έζησε νωρίς το πρωί, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σε εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα. Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει κοπεί σε πολλά σημεία, λόγω των πολλαπλών κατολισθήσεων.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Διονύσης Στανίτσας, «ο κόσμος είναι αυτή τη στιγμή στον δρόμο. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι αμέτρητες, ενώ μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα βράχια που έχουν κλείσει το οδικό δίκτυο του νησιού». «Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα» πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Ζημιές και στην Κεφαλοννιά
Δέκα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στο χωριό Ερισσό, στη βόρεια Κεφαλονιά, μετά το μεγάλο σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας στην Λευκάδα.
Τα δέκα σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από το πρωινό χτύπημα του Εγκέλαδου, και σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοικοι των σπιτιών θα φιλοξενηθούν σε πανδοχείο της περιοχής για να περάσουν εκεί τη νύχτα.
Στην περιοχή της Ερισσού πρόκειται να μεταβεί ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης για δει από κοντά το μέγεθος των ζημιών.
Ακόμα, στην περιοχή της Πάλλικής, και πιο συγκεκριμένα στο Ληξούρι, δύο κτίρια που είχαν κριθεί ακατάλληλα στους μεγάλους σεισμούς του 2014 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ αρκετά κτίρια που ήταν «ταλαιπωρημένα» από τους προηγούμενους σεισμούς εμφάνισαν ζημιές.