Ορισμένα τρόφιμα του φθινοπώρου είναι γεμάτα από πλεονεκτήματα για την υγεία μας και εύκολα να καταναλωθούν.
Το σκόρδο
Δίνει άσχημη αναπνοή αλλά περιέχει αντιοξειδωτικά και βιταμίνες όσο κανένα άλλο. Είναι πραγματικά από μόνο του ένας στρατός που βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα, πολεμάει τα βακτήρια, τους ιούς και τα παράσιτα. Είναι ιδανικό να τρώγεται ωμό, αλλά πιο εύκολα τρώγεται μαγειρεμένο.
Το λάχανο
Άσπρο, κόκκινο, σγουρό, κινέζικο σε όποια οικογένεια κι αν ανήκει είναι η καλύτερη σαλάτα. Έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, σε ένζυμα, σε πρωτεΐνες. Είναι προτιμότερο να τρώγεται ωμό και σε σαλάτα, έτσι διατηρεί τις ιδιότητές του. Tο λάχανο είναι τρόφιμο και φάρμακο μαζί.
Καρύδια και κάστανα
Δεν χρειάζονται συστάσεις για τα καλύτερα τρόφιμα του φθινοπώρου. Περιέχουν μόνο ωφέλιμα συστατικά, ελάχιστα λίπη και είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, Ωμέγα 3. Ωφελούν το έντερο, το δέρμα και τον εγκέφαλο. Περιέχουν ακόμη ένζυμα Q10, από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι δύο καρύδια την ημέρα επιτρέπουν να διατηρούμε το βάρος μας.
Είναι ιδανικά για σνακ, αντί να τρώμε άλλα λιπαρά και λιχουδιές. Μπαίνουν επίσης σε όλες πολλές συνταγές, γίνονται γλυκά και τρώγονται όλη μέρα. Λεπτομέρεια: το αλεύρι κάστανου δεν περιέχει γλουτένη!
Οι φακές
Όπως τα ρεβίθια έτσι και οι φακές είναι απαραίτητες για έναν υγιή οργανισμό. Είναι βασική πηγή πρωτεΐνης και δεν θα ήταν άδικο να πούμε ότι «ένα πιάτο φακές ή φασόλια ξερά είναι σαν να τρως μια μπριζόλα». Είναι γεμάτες σίδηρο και φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη. Τρώγονται σούπα, σαλάτα κλπ.
Το πράσο
Έχει τις ίδιες υπέροχες ιδιότητες με το σκόρδο και βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει ένζυμα φάσης 2, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Το λευκό του μέρος είναι πιο πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες και αποτελεί ένα θαυμάσιο διουρητικό.
Μήλα, αχλάδια, μανταρίνια
Τα καλύτερα φρούτα είναι αυτή την περίοδο. Χάρη στο χαμηλό γλυκαιμικό τους δείκτη, τα μήλα και τα αχλάδια είναι τα ιδανικά φρούτα για αδυνάτισμα. Περιέχουν σχεδόν …τα πάντα, από φυτικές ίνες ως βιταμίνες C. Μειώνουν τα καρδιακά προβλήματα και τη χοληστερίνη.