Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, στην Ραμάλα.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε επίσης την πρόσκλησή του προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη να επισκεφθεί την Αθήνα, κάτι που θα συμβεί στις 21 Δεκεμβρίου οπότε, και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναγνωρίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο το παλαιστινιακό κράτος.
Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η θέση της Ελλάδας στο Παλαιστινιακό είναι θέση αρχής, ανεξάρτητα από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεών μας με το Ισραήλ».
Το κύριο χαρακτηριστικό των δηλώσεων Τσίπρα και Αμπάς ήταν η απαισιοδοξία που εξέφρασαν για την ειρηνευτική διαδικασία στο Παλαιστινιακό, ενώ ο κ. Αμπάς ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα στήριξη, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Αμπάς έκανε λόγο για «ιστορικά θεμέλια» που υπάρχουν στις σχέσεις Ελλήνων-Παλαιστινίων, και απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό ζητώντας του να υποστηρίξει το αίτημα του δικού του λαού να ζει με αξιοπρέπεια στον τόπο του και στο δικό του ανεξάρτητο κράτος. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τη στήριξη που ανέκαθεν είχε η χώρα του από την Ελλάδα, ωστόσο για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος, λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει σαμποτάρει όλες τις ειρηνευτικές διαδικασίες. Ο κ. Αμπάς ζήτησε να έχει αυξημένο ρόλο η ΕΕ και να προσπαθήσει για την εξεύρεση λύσης με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους τα σύνορα του ?67.
Ο κ. Αμπας καταδίκασε επίσης την τρομοκρατία όλων των μορφών, όπως είπε, και τις ομάδες εξτρεμιστών που κρύβονται κάτω από τον μανδύα της θρησκείας, ενώ καταδίκασε και τις επιθέσεις στη Γαλλία, την Αίγυπτο, και τον Λίβανο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη, καθώς επικρατεί μεγάλη ένταση και βία κατά αμάχων, και ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά ανήσυχος για την κλιμάκωση της βίας. Είμαστε ανήσυχοι, προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, για τη διεύρυνση της πολιτικής εποικισμών εις βάρος των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Κυρίως, σημείωσε, ανησυχούμε για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πολιτική διαδικασία με σαφείς προοπτικές προόδου αναφορικά με το παλαιστινιακό, που θα μπορούσε να δώσει στον λαό σας την ελπίδα που χρειάζεται και κυρίως την ελπίδα που αξίζει.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, επίσης, ότι η αποσταθεροποίηση και οι συγκρούσεις αυξάνονται στην περιοχή, και η βαθιά ανοιχτή πληγή, που δεν είναι άλλη από το παλαιστινιακό, είναι μια από τις αιτίες των εξελίξεων που υποδαυλίζουν την αποσταθεροποίηση. Γι? αυτό και σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι ανάγκη να γίνουν γενναία βήματα και να στηρίξουμε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, καλωσορίζω κάθε προσπάθεια του Προέδρου Αμπάς προς αυτή την κατεύθυνση. Υπενθύμισε δε ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει και θα υποστηρίζει ενεργά εντός του πλαισίου του ΟΗΕ , της ΕΕ και άλλων οργανισμών, την ανάγκη για μια λύση δύο κρατών και με ένα βιώσιμο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του ?67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Το πλήρες τηλεγράφημα του απεσταλμένου μας Σ. Σιδέρη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.