Δυστυχώς όπως δείχνουν τα πράγματα η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίζει με την νοημοσύνη των πολιτών, των ανέργων των συνταξιούχων λέγοντας πώς με την νομοθετική της πρωτοβουλία θα σώσει το ασφαλιστικό. Μάλλον κρίνοντας από την μέχρι τώρα παραμονή της στην εξουσία το μόνο που την ενδοιαφέρει είναι αυτή καθεαυτη η εξουσία.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και βρήκε ότι το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να ψηφίσει κατόπιν εντολής των δανειστών με σκοπό τόσο την υπέρβαση των σημερινών επιτακτικών αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος όσο και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, στρεβλώσεων, αδυναμιών και αδικιών του εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική η οποία έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς προς το ασφαλιστικό σύστημα και τη δυνατότητά του να εγγυάται τις συντάξεις των πολιτών.
Με την παραπάνω ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ πιστός στις μνημονιακές του υποχρεώσεις θέλει οι πολίτες αυτης της Χώρας οι οποίοι το 70% τόυ ενεργου πληθυσμού θα πάρει την εθνική σύνταξη ύψους 300 ευρώ παρα τις δηλώσεις του πρώην Γενικού Γραμματέα κ. Ρωμανιά ότι υπάρχουν πολλά δισεκατομμύρια του ασφαλιστικού συστήματος ανενεργά, η κυβέρνηση αδυνατεί να τα αξιοποιήσει και καταφεύγει στην περικοπή συντάξεων.
Και συνεχίζει σε θεωρητικό πεδίο στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει τους όρους βιωσιμότητας του συστήματος σε βάθος χρόνου.
1. Οι όποιες αλλαγές πρέπει να διασφαλίζουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών, και όχι στη λογική των εξατομικευμένων λογαριασμών.
2. Το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ένα σύστημα εγγυημένων παροχών, στο πλαίσιο του οποίου η συνολική σύνταξη θα αποτελείται από:
• Την εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία
• Την αναλογική σύνταξη, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης.
3. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα, με απλούς, ενιαίους και διαφανείς κανόνες για όλους, πρέπει να υπερβαίνει δραστικά την οργανωτική και λειτουργική διάσπασή του, καθώς και τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που το διέκριναν έως σήμερα, εμπεδώνοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και ενισχύοντας την προστασία των πλέον αδύναμων.
Σημαντικός πυλώνας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω:
• Ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων
• Της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών
Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η σημαντική βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και η δραστική αντιμετώπιση των ποικίλων εκδηλώσεων του φαινομένου της «μαύρης» εργασίας».