9 Δεκεμβρίου, “ Διεθνή Ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων του εγκλήματος της γενοκτονίας και πρόληψης αυτού του εγκλήματος».
(International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime).
Ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που ξεκίνησε από την Αρμενία με τίτλο «Διεθνής Ημέρα Μνήμης και της αξιοπρέπειας των θυμάτων του εγκλήματος της γενοκτονίας και της πρόληψης αυτού του εγκλήματος» εγκρίθηκε ομόφωνα στις 11 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της 103ης συνόδου ολομέλειας του ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη .
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επέλεξε την 9 Δεκεμβρίου για να συμπέσει με την 67η επέτειο από την υιοθέτηση της Σύμβασης για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, στις 9 Δεκεμβρίου 1948.
Σκοπός της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση για την Σύμβαση για τη Γενοκτονία και το ρόλο της στην καταπολέμηση και την πρόληψη του εγκλήματος της γενοκτονίας, όπως ορίζεται στη σύμβαση, και για να τιμήσει και να τιμήσουμε τα θύματα της.
Η γενοκτονία ορίζεται από τον ΟΗΕ ως έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος μέρους η όλων των μελών μιας εθνικής, εθνοτικής ή θρησκευτικής ομάδας απλώς και μόνο επειδή είναι μέλη της εν λόγω ομάδας.
Με την έγκριση του ψηφίσματος , χωρίς ψηφοφορία, τα 193-μέλη της Συνέλευσης επανέλαβαν την ευθύνη του κάθε κράτους να προστατεύει τον πληθυσμό του από τη γενοκτονία, η οποία συνεπάγεται την πρόληψη ενός τέτοιου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης σε αυτό, μέσω των κατάλληλων και αναγκαίων μέσων, και ότι η καταπολέμηση της ατιμωρησίας για το έγκλημα της γενοκτονίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη της.
Ο Ειδικός Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη της Γενοκτονίας Adama Dieng σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε γράφει, μεταξύ άλλων: «Έχουμε μια συλλογική ευθύνη για την πρόληψη της γενοκτονίας – και τιμώντας τα θύματα του εγκλήματος της γενοκτονίας μπορούμε να δείξουμε ότι δεν είμαστε αδιάφοροι, ότι νοιαζόμαστε για το τι συνέβη σε αυτούς και ποτέ δεν θα τους ξεχάσουμε. Η Γενοκτονία αντιπροσωπεύει το χειρότερο πρόσωπο της ανθρωπότητας. Κανένα ανθρώπινο ον δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο τρομερό έγκλημα ».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της μόνιμης αντιπροσωπείας της στα ΟΗΕ, χαιρέτισαν την έγκριση του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης , δια του εκπροσώπου της Hagar Hajjar Chemali. «Η Γενοκτονία, είτε διαπράττεται σε περιόδους ειρήνης ή πολέμου, αποτελεί έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Τα συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης αναλαμβάνουν την ευθύνη να αποτρέψουν τη γενοκτονία και να τιμωρήσουν τους δράστες της. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που εγκρίθηκε επιβεβαιώνει την ευθύνη κάθε κράτους μέλους να προστατεύει τον πληθυσμό του από τη γενοκτονία, η οποία συνεπάγεται την πρόληψη ενός τέτοιου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης σε αυτό, μέσω των κατάλληλων και αναγκαίων μέσων, καθώς και ότι η καταπολέμηση της ατιμωρησία για το έγκλημα της γενοκτονίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη της.»
Ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αρμενίας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Zohrab Mnatsakanyan παρουσιάζοντας το σχέδιο ψηφίσματος , είπε. «Εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί ως αποτέλεσμα του πιο φρικιαστικού εγκλήματος – το έγκλημα της γενοκτονίας – για το οποίο η ανθρωπότητα πρέπει να αισθάνεται ντροπή που μέλη της μπορούν να το διαπράξουν. Πιστεύουμε ότι η Διεθνής Ημέρα θα συμβάλει στην πρόληψη μέσω του «εορτασμού» της. ”
Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, κομμάτι του Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού με τα χιλιάδες θύματα κατά την Γενοκτονία των προγόνων τους, χαιρετίζει την καθιέρωση αυτής της Διεθνούς Ημέρας , κλίνει ευλαβικά το γόνυ και αποτίει τον επιβαλλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια θύματα των Γενοκτονιών που συνέβησαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης