Ερώτηση για την οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ
Ερώτηση κατέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος μαζί με την Εύη Χριστοφιλοπούλου, βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα την οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Τα τελευταία χρόνια, η ήδη προβληματική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας έχει επιδεινωθεί περαιτέρω και τα εγγενή προβλήματά τους έχουν μεγεθυνθεί σε σημείο που η όλη κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε οριακά σημεία.
Η δικαιολογία της υπο-χρηματοδότησης, η οποία επηρεάζει τόσο το ανθρώπινο δυναμικό όσο και την υλικο-τεχνική υποδομή των νοσοκομείων, ευσταθεί μεν αλλά δεν εξαντλεί και δεν δικαιολογεί την γενική κατάσταση.
Από όλες τις περιφέρειες της χώρας φτάνουν καταγγελίες για την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ενδεικτικά, χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:
Στην Ξάνθη παρατηρείται υπο-στελέχωση σε ακτινολογικό, νεφρολογικό και χειρουργεία, η οποία αντιμετωπίζεται με αποσπάσεις γενικών γιατρών από τα κέντρα υγείας με αποτέλεσμα και το πρόβλημα να μην επιλύεται και να αποδυναμώνονται τα κέντρα υγείας.
Στη Λήμνο, η μονάδα τεχνητού νεφρού καταρρέει λόγω έλλειψης νεφρολόγου και άλλων ειδικοτήτων τη στιγμή δε που οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού έχουν περιορισμένες δυνατότητες μετακίνησης οι οποίες σχεδόν μηδενίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω καιρικών συνθηκών.
Στο Διδυμότειχο παρατηρείται έλλειψη ιατρικού, διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το δε υφιστάμενο προσωπικό εξαντλείται από τις βάρδιες που είναι αναγκασμένο να κάνει για την αντιμετώπιση των αναγκών.
Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας έχει ήδη ξεπεραστεί το ασφαλές επίπεδο παροχής εργασίας και η επικινδυνότητα έχει φτάσει στο ύψιστο σημείο, τη στιγμή που υπάρχουν 142 κενές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία, 38 στις διοικητικές υπηρεσίες, 6 στις τεχνικές υπηρεσίες και στην ιατρική υπηρεσία 90.
Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται στα νοσοκομεία της Κρήτης αλλά και στις άλλες περιφέρειες, ενώ στα νοσοκομεία της Αθήνας η κατάσταση είναι εξίσου προβληματική.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Α) Πως προτίθεται να επιλύσει το πρόβλημα της υπο-χρηματοδότησης των νοσοκομείων της χώρας και με ποιο χρονοδιάγραμμα; Β) Πως προτίθεται να επιλύσει ειδικότερα το πρόβλημα της υπο-στελέχωσης των νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό; Εξετάζεται η περίπτωση παροχής κινήτρων για τους υπηρετούντες στις ακριτικές περιοχές και στα νησιά όπως, για παράδειγμα, βαθμολογική προώθηση και κάλυψη, έστω εν μέρει, των εξόδων διαβίωσης; Εξετάζεται η περίπτωση κάλυψης των κενών από υποτρόφους και αριστούχους ιατρικών σχολών εν αναμονή ειδικότητας με κίνητρο τη προώθησή τους στη λίστα ειδικότητας όπως συμβαίνει σε πολλές βόρειες ευρωπαϊκές χώρες;
2. Ποια θα είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα δοθούν λύσεις; Με το κριτήριο της αναγκαιότητας ύπαρξης νοσοκομείων με ελεύθερη πρόσβαση για όλους και με ποιοτικές υπηρεσίες ή μόνο με κριτήριο οικονομικό;
3. Πως προτίθεται να επιλύσει το θέμα της έλλειψης αποτελεσματικής διοίκησης των νοσοκομείων και αντιμετώπισης των περιστατικών κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος;