Υλικά

1 μπούτι χοιρινό χωρίς κόκκαλο, περίπου 2,5-3 κιλά

3-5 σκελίδες σκόρδο

15 σπυριά μπαχάρι

15 σπυριά μαυροπίπερο

θυμάρι ξερό

δενδρολίβανο

12 ξηρά δαμάσκηνα

πατάτες, μικρές προς μέτριες

καρότα, κομμένα σε κομμάτια

αλάτι

2 ποτήρια κόκκινο ξηρό κρασί

1/2 φλυτζάνα ελαιόλαδο

μικρά κομματάκια βούτυρο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το μπούτι από τα περιττά λίπη, το πλένουμε και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.

Με ένα μυτερό μαχαίρι τρυπάμε το κρέας σε διάφορα σημεία και βυθίζουμε λεπτές φετούλες σκόρδου, μαυροπίπερο και μπαχάρι σε όλες τις πλευρές του.

Τρίβουμε με αλάτι και πασπαλίζουμε με θυμάρι.

Τοποθετούμε το μπούτι στη γάστρα και προσθέτουμε 2-3 κλωναράκια δενδρολίβανο.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα κομματάκια βουτύρου στην επιφάνεια.

Σκορπίζουμε τα δαμάσκηνα, τις πατάτες και τα καρότα και χύνουμε 1 ποτήρι κρασί γύρω από το κρέας.

Τοποθετούμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για μισή ώρα.

Ανοίγουμε τη γάστρα μετά τη μισή ώρα και προσθέτουμε το δεύτερο ποτήρι κρασιού. ΟΧΙ πάνω στο κρέας.

Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε άλλες 2 ώρες.

Καλή επιτυχία!