Οι «αυτάρεσκες» δημόσιες διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών περί αναμφίβολης συμπαγούς κυβερνητικής συνοχής «σκοντάφτουν» στην πραγματική αναγκαιότητα να ξεπεραστούν οι σκόπελοι που προβάλλουν απειλητικοί για την κυβέρνηση με πρώτο εκείνο του ασφαλιστικού.
Αυτό, την ώρα μάλιστα που τα δημοσκοπικά ποσοστά δείχνουν ταχεία φθορά και οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων περνούν μία δύσκολη καμπή.
Το κουίζ που πρέπει να λύσει το Μαξίμου για να μη βρεθεί εκτεθειμένο κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, απαιτεί διευρυμένη συνεργασία αν και εκτιμάται ως δεδομένο ότι και οι 153 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα υπερψηφίσουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Το μείζον εθνικό και κοινωνικό θέμα θα συζητηθεί το μεσημέρι στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής. Το Μαξίμου διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να τραπεί σε άτακτη υποχώρηση ως προς το ασφαλιστικό, δεν θα δεχθεί καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και θα δώσει μάχη για τις όσο το δυνατόν μικρότερες περικοπές στις επικουρικές ώστε να διατηρήσει έστω κατά το ήσσον το κοινωνικό πρόσημο.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται ισοδύναμα για να καλύψουν την τρύπα των 700 εκατομμυρίων χωρίς να περικοπούν οι κύριες συντάξεις.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει οι μεγαλύτερες περικοπές να είναι για επικουρικές άνω των 400 ευρώ που αφορούν περίπου 80.000 δικαιούχους.
Για επικουρικές άνω των 170 ευρώ τις οποίες λαμβάνουν περίπου 700.000 συνταξιούχοι η προτεινόμενη περικοπή είναι μεσοσταθμικά 6% -7% ενώ η κυβέρνηση αποκλείει περαιτέρω μειώσεις και στις επικουρικές κάτω των 170 ευρώ.
Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% παραμένει επίσημη πρόταση, με την κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι η τρόικα μπορεί να τη δεχθεί, αν και το ΔΝΤ παραμένει κατηγορηματικά αντίθετο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο αναλυτικό και κοστολογημένο θα σταλεί στους δανειστές έως τις 5 Ιανουαρίου ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και να ψηφιστεί στο τέλος του ίδιου μήνα.
Στις αρχές Ιανουαρίου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα επισκεφθεί το Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με αρμόδιους υπουργούς και με γερμανικά συνδικάτα, ενώ αντίστοιχες συναντήσεις θα έχει και στο Παρίσι.
Η κυβέρνηση αναζητεί συμμάχους στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό ώστε να περάσει χωρίς κίνδυνο τον επικίνδυνο αυτό κάβο. Από τη μία πλευρά, υλοποιώντας τα συμφωνηθέντα καθώς εκτιμά ότι είναι ο μόνος δρόμος για να ανοίξει η διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους και να δοθεί έτσι επενδυτική και αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα και από την άλλη πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες για πολιτική με κοινωνικό πρόσημο.
Μέχρι και την ψήφιση του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει συντεταγμένη πορεία. Ωστόσο, οι διαφοροποιήσεις το τελευταίο διάστημα του Πάνου Καμμένου – όπως η αρνητική στάση που κράτησε στο Σύμφωνο Συμβίωσης- προβάλλουν ανησυχητικές για το Μαξίμου, που από τη μία αποκλείει τα σενάρια περί κυβερνητικής διεύρυνσης και από τη άλλη πλευρά τα ενθαρρύνει. Το πολιτικό «αλισβερίσι» συνεχίζεται και ενδεικτικό είναι το «άνοιγμα» του μέντορα του Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη προς τον Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος αν και αρχικά είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτά κάποια από τα εννέα σημεία που θέτει η Ένωση Κεντρώων ως προϋπόθεση για να στηρίξει την κυβέρνηση, τώρα φαίνεται να αρνείται να δώσει «ψήφο» στήριξης στον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως δεν θα διακινδύνευε το μέλλον της κυβέρνησής του στη νέα δύσκολη διαδρομή που θα ξεκινήσει με την είσοδο του νέου χρόνου, γι’ αυτό και όπως έλεγε σημαίνον στέλεχος του κόμματος γίνονται και θα συνεχίζουν να γίνονται προσεγγίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.