Έτος Γεώργιου Βιζυηνού επιθυμούν τα μέλη του Δικτύου Λόγου και Πράξης να ονομαστεί το 2016.
Εφέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια απο το θάνατο του μεγάλου θρακιώτη ποιητή. Απο τον Μάρτιο του 2015 ξεκίνησαν οι αναφορές οσο και οι εκδηλώσεις για τον Γεώργιο Βιζυηνό με μεγαλοπρεπή εκδήλωση στο Ζωγράφειο Εκπαιδευτήριο της Κωνσταντινούπολης υπο την αιγίδα του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου.
Αυτά για τα γράμματα.
Για τις τέχνες, τη μεταποίηση, τους θρύλους, την παράδοση της πόλης – αγοράς της ΞΑΝΘΗΣ το 2016 θέλω να πιστεύω πως είναι έτος ΚΑΡΙΟΚΑΣ.
Στη Μητρόπολη των CARIOKAS, την πόλη του Θεού, το Ριο Ντε Τζανέϊρο, διεξάγονται εφέτος οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Δυο μόλις χρόνια μετά το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, η Βραζιλία αποδεικνύει ό, τι είναι ικανή για ολα.
Αυτά που χάσαμε μέσα απο τα χέρια μας το 2004, όταν είχαμε τους αγώνες στην Αθήνα, τη φλόγα να διανυκτερεύει στην Ξάνθη και το Επιμελητήριο να αρνείται πεισματικά να μας χορηγήσει 5.000 ευρώ για να κάνουμε την ΞΑΝΘΗ πόλη του γλυκού των εκάστοτε Ολυμπιακών Αγώνων, μπορούμε να τα ανακτήσουμε εφέτος, με κάτι πολύ πιο σημαντικό. Να γίνουμε γνωστοί σε ολο τον κόσμο, μιας και το κατ εξοχήν τοπικό παραδοσιακό μας γλυκό η ΚΑΡΙΟΚΑ, έχει το ίδιο όνομα με αυτό των κατοίκων του Ριο, τους CARIOKAS.
Εδω τώρα θέλει μαεστρία, φαντασία, τόλμη, αποφασιστικότητα.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑΥΤΙΣΤΟΥΝ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ;
Άντε παλληκάρια. Ελάτε να χορέψουμε σαν τους αναστενάρηδες πάνω στα κάρβουνα.
Αν πάλι θέλετε να το πούμε αλλοιώς, ας ανακαλύψουμε την κληρονομιά του ΟΔΥΣΣΕΑ.Μέσα μας είναι.
Απο το ΕΒΕ ξεκίνησαν απο πέρυσι οι διαδικασίες για να αναγνωριστεί η ΚΑΡΙΟΚΑ προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. Φιλότιμη προσπάθεια απο όλους όσους κατά το μάλλον η ήττον εμπλέκονται. Πόσα χαρτιά ακόμα θα χρειαστούν, πότε θα συνέλθουν αυτοί που θα αποφανθούν στην Αθήνα η αλλού γνωστό. Όσο γίνεται πιο αργά.
Ο λαός μας, κουρασμένος απο κάτι τέτοια και τέτοια έβγαλε μια παροιμία.
΄΄ Το καλό το παλληκάρι, ξέρει κι άλλο μονοπάτι ΄΄.
Ποιό μπορεί να είναι το μονοπάτι αυτό;
Στις 21 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία ανάβει η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ριο.
Δουλειά της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Στις 20 Απριλίου παρατίθεται στην αποστολή της χώρας όπου θα γίνουν οι Αγώνες και η οποία έρχεται στην Αρχαία Ολυμπία με επικεφαλή το Δήμαρχο της διοργανώτριας πόλης, κλιμάκιο υπουργών, δημοσιογράφους κ.α. το επίσημο δείπνο. Δουλειά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με βάση το πρωτόκολλο.
Εκεί θα γίνει ο αρραβώνας των CARIOKAS με την πόλη της ΚΑΡΙΟΚΑΣ.
Ο γάμος, τέσσερις μήνες μετά στο Ριο.
Απο τους Βραζιλιάνους δημοσιογράφους, οσο και τους Έλληνες συναδέλφους τους, θα πρέπει να ξέρουν και οι κουφοί οι πετεινοί απο το Λος Άντζελες μέχρι το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας στις 21 Απριλίου, όταν θα γίνεται η τελετή αφής, πως η ΞΑΝΘΗ είναι η πόλη της ΚΑΡΙΟΚΑΣ.
Παρότρυνα τον πρόεδρο του ΕΒΕ, Στέλιο Μωραΐτη, να γίνουν κάποιες κινήσεις σχετικά με τα μέλη της πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα, σε κατ ιδίαν αλληλογραφία.
Σήμερα θα του πω όπως και σε όλους σας αγαπητοί αναγνώστες – τριες τις καλές υπηρεσίες του Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας για το ολο εγχείρημα αν και εφ όσον αναληφθεί ο καταλληλότερος να το διοργανώσει είναι ο πρόεδρος της Ε. Α. Α. Σ. κ. Γιώργος Γεωργιάδης.
Σε κάθε περίπτωση καλό θάναι να μη μείνουν ολα για την τελευταία στιγμή.
Καλή επιτυχία στους διοργανωτές CARIOKAS, καθώς και όσους αναμειχθούν απο την πόλη της ΚΑΡΙΟΚΑΣ.
Στέλιος Αρσενίου