Τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργο Παυλίδη επισκέφθηκαν οι Νομάρχες, Κίρτζαλι κ.Ιλια Ιλίεφ και Σμόλιαν Βουλγαρίας κ. Νεντυάλκο Σλάβοβ, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Κομοτηνή.
Την συνάντηση εργασίας, απασχόλησαν το ζήτημα των βελτιωτικών παρεμβάσεων στις υποδομές του μεθοριακού σταθμού Νυμφαία-Μακάζα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συμφορήσεις και ουρές οχημάτων, η διάνοιξη του δρόμου Δημαρίου-Ρούντοζεμ καθώς επίσης θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020».
Σε δηλώσεις του αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης σημείωσε ότι η βουλγαρική πλευρά βελτιώνει τις τεχνικές υποδομές στο μεθοριακό σταθμό, εγκατέστησε ηλεκτρονικό εξοπλισμό ταχείας διέλευσης οχημάτων. Έχει προγραμματίσει και τη διάνοιξη 2 επιπλέον λωρίδων κυκλοφορίας.
Ο Νομάρχης Κίρτζαλι κ. Ιλία Ιλίεφ γνωστοποίησε την εργώδη προσπάθεια εκ μέρους των αρχών της περιοχής, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διέλευση λεωφορείων από το μεθοριακό σταθμό μέχρι την άνοιξη.«Σύμφωνα με όσα μου βεβαιώθηκαν, θα μείνει η τελική πολιτική απόφαση των δύο πλευρών για τη διέλευση των λεωφορείων. Οι διαβεβαιώσεις που έχω από το Υπουργείο Εξωτερικών είναι προς αυτήν την κατεύθυνση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ.
Σε ότι αφορά τον οδικό άξονα Ξάνθης Δημάριο-Ρούντοζεμ-Σμόλυαν, ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες αναμένεται να αναδειχθεί ο ανάδοχος για την κατασκευή του έργου, υπενθυμίζοντας ότι «είναι στον αέρα η πρώτη πρόσκληση για την ένταξη 20.000.000 ευρώ. Θα ακολουθήσουν άλλα 5.000.000 ευρώ από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και άλλα 20.000.000 ευρώ από το ΥΠΟΜΕΔΙ για να διανοιχθούν τα πρώτα περίπου 10 χλμ».
Τέλος, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης υπογράμμισε την συμφωνία των δύο πλευρών στην κατεύθυνση της υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020, όπως πρέπει να λειτουργήσει και το σύνολο των τελικών δικαιούχων. Εξήρε την καλή συνεργασία και σε τομείς όπως είναι η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και συγκεκριμένα η διαχείριση των πλημμυρών στον Έβρο.
Από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας
και Θράκης