Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε νέες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε νέες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό
Το κείμενο με τις προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας έχει σταλεί στους θεσμούς και αξιολογείται, με την Κομισιόν να διαμηνύει εκ νέου προς την ελληνική πλευρά ότι θα ανοίξει τα χαρτιά της μόνο όταν επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Ελλάδα. «H αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι θεσμοί θα συζητήσουν περαιτέρω το ζήτημα κατά τη διάρκεια της αποστολής των εκπροσώπων τους στην Ελλάδα» ανέφερε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς, ξεκαθαρίζοντας πως η Κομισιόν δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και ότι κάθε αναφορά ως προς τη θέση της Επιτροπής σε αυτό το θέμα συνιστά αβάσιμη εικασία.
Ουσιαστικά, με αυτήν την τοποθέτηση η Κομισιόν απέρριψε τους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου ότι οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί τον κεντρικό πυρήνα του σχεδίου.
Η συγκυβέρνηση συνεχίζει το πολιτικό «μασάζ» μέσω των Κ.Ο., έτσι ώστε να μην υπάρξουν τυχόν διαρροές στην «εύθραυστη» πλειοψηφία των 153 κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη ΒουλήΤην ίδια ώρα συνεχίζονται οι επαφές της ελληνικής πλευράς στο εξωτερικό (περιοδείες Κατρούγκαλου, Τσακαλώτου) με σκοπό την αναζήτηση «συμμάχων» σε μια προσπάθεια να γίνουν δεκτές -σε πρώτο επίπεδο- οι προτάσεις για το ασφαλιστικό και -σε δεύτερο- να αποφευχθούν νέα μέτρα λόγω αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στις 174 σελίδες που εστάλησαν στους θεσμούς συνδέονται στενά με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δοκιμάζοντας παράλληλα την κυβερνητική συνοχή. Η συγκυβέρνηση συνεχίζει το πολιτικό «μασάζ» μέσω των Κ.Ο., έτσι ώστε να μην υπάρξουν τυχόν διαρροές στην «εύθραυστη» πλειοψηφία των 153 κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Πέντε αγκάθια
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε ζητήματα προκαλούν αντιδράσεις και παραμένουν ανοικτά:
Υπέρογκα ασφάλιστρα
Σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων (π.χ. δικηγόροι) οι αυξήσεις που προβλέπονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 είναι πέντε φορές μεγαλύτερες από αυτές που ισχύουν σήμερα. Η σύνδεση των ασφαλίστρων με το φορολογητέο εισόδημα φέρνει ριζικές αλλαγές στα τελικά ποσά που θα κληθούν οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν. Σχεδόν διπλάσια θα είναι τα ασφάλιστρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα άνω των 25.000-30.000 ευρώ.
Αυξήσεις εισφορών
Βάσει των προτάσεων Κατρούγκαλου, προκειμένου να αποφευχθεί μείωση των κύριων συντάξεων, προτείνεται η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για τον εργοδότη και κατά 0,5% για τον εργαζόμενο στα επικουρικά. Οι εργοδοτικές οργανώσεις αποδέχτηκαν προσωρινά το μέτρο αυτό για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ωστόσο ζητούν εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις και ότι δεν θα παραμείνει μακροπρόθεσμα αυτή η αύξηση.
Προϋποθέσεις καταβολής της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ)
Με τον χρόνο για την κατάργηση του ΕΚΑΣ να μετράει αντίστροφα, ο προνοιακός χαρακτήρας της εθνικής σύνταξης είναι πιθανό να προκαλέσει την αντίδραση των θεσμών, οι οποίοι μπορεί να ζητήσουν την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων ή την αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης στα 20 έτη (από 15 που προβλέπει η πρόταση).
Ποσοστά αναπλήρωσης
Τα αντιστρόφως ανάλογα -σε σχέση με το ύψος του ασφαλιζόμενου μισθού ή εισοδήματος- ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν για την κύρια σύνταξη μετά την προσθήκη της εθνικής σύνταξης αποτελούν ζήτημα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας.
Περικοπές δαπανών – Επίτευξη στόχων
Στο 3ο μνημόνιο προβλέπονται συγκεκριμένα νούμερα όσον αφορά στο ύψος των εξοικονομήσεων στις οποίες καλείται να προβεί η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο συγκράτησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε σχέση με το ετήσιο ΑΕΠ. Είναι πολύ πιθανό οι θεσμοί να ζητήσουν την παρουσίαση νέων μέτρων σε περίπτωση που οι προτεινόμενες προτάσεις δεν καλύπτουν τους στόχους που έχουν τεθεί βάσει του νέου ελληνικού προγράμματος.