Αντιπαράθεση βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης
Το θέμα της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup αλλά και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει προς ψήφιση η κυβέρνηση βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτηση μεταξύ βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Μιλώντας το πρωί στο Mega, η Φωτεινή Βάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε σχετικά με το Ασφαλιστικό ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, είναι σκληρές και όχι «περίπατος στο πάρκο» και το σχέδιο της κυβέρνηση δεν προβλέπει μείωση συντάξεων εφόσον γίνει δεκτή από τους δανειστές η αύξηση των εισφορών.
Επισήμανε ότι το κυβερνητικό σχέδιο φτιάχνει το ασφαλιστικό από την αρχή αναγνωρίζοντας ότι εξ’ αυτού του λόγου είναι λογικές οι παραλείψεις και οι αβλεψίες, καθώς φαίνεται πως έχουν αδικηθεί οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ωστόσο όπως σημείωσε έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα ο Γ. Κατρούγκαλος για να υπάρξουν διορθώσεις.
Ενώ για το ΔΝΤ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει κάποιον που να μην θέλει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα εκτιμώντας ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει «τα του οίκου της».
Από τη μεριά του, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει μπλέξει τα θέματα καθώς από τη μια ζητάει την αποχώρηση του ΔΝΤ το οποίο όμως είναι και ο σύμμαχός της στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ενώ για το ασφαλιστικό τόνισε ότι είναι λάθος η στρατηγική της κυβέρνησης να έχει συμφωνήσει ότι το οποιοδήποτε όφελος από τις αποκρατικοποιήσεις θα κατευθύνεται στο χρέος και όχι για το ασφαλιστικό ώστε να το χειριστεί κατάλληλα.
Ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι γίνεται συνεχής προσπάθεια αφαίρεσης πόρων από την ιδιωτική οικονομία για τη συντήρηση ενός σπάταλου κράτους ενώ σχετικά με την έννοια της αναλογικότητας αναρωτήθηκε μέχρι ποιου σημείου θα πρέπει αυτή να ισχύει καθώς εάν σε κάποιον που κερδίζει πολλά «δεν του αφήνει τίποτα στην τσέπη» τότε και αυτός θα πάψει να ενδιαφέρεται να κερδίσει το οτιδήποτε και άρα και το κράτος να εισπράττει.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε λόγο για κακή πρακτική διγλωσσίας της κυβέρνησης με αφορμή και το θέμα του ΔΝΤ για το οποίο όπως είπε γνώριζε ότι θα μείνει στο πρόγραμμα αλλά πηγαίνοντας στο εξωτερικό ακολούθησε την τακτική της υποχώρησης.
Πρόσθεσε ότι αυτή η διγλωσσία αφήνει τη χώρα να υποχωρεί συνεχώς στο όνομα μιας δήθεν ηρωικής κυβέρνησης που διαπραγματεύεται με σκληρό τρόπο, με το τελικό όμως αποτέλεσμα να είναι επιβαρυντικό και να διευρύνει τα αδιέξοδα.
Για το Ασφαλιστικό τάχθηκε κατά της πρακτικής του συνεχούς ξηλώματος όλων των μεταρρυθμίσεων που γίνονται από κάθε καινούργια κυβέρνηση λέγοντας ότι το 2010-11 έγινε η απαιτούμενη εξοικόνομηση και με το νομοσχέδιο που καταθέτει τώρα η κυβέρνηση το πρόσθετο κέρδος είναι ελάχιστο και έτσι η διαφωνία του ΠΑΣΟΚ είναι «καθολική».
Από τη μεριά του, ο Β. Κόκκαλης των ΑΝ.ΕΛ. επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει όλες τις παθογένειες 40 ετών ξεκινώντας από το χρέος που στόχο έχει να το μειώσει σε βάθος τετραετίας. Για το ασφαλιστικό μίλησε για πρόβλημα που το γνώριζαν όλοι τόσα χρόνια αλλά δεν το έλυσε κανένας προτάσσοντας την αναβλητικότητα. Παραδέχθηκε ωστόσο πως υπάρχουν θέματα στο νομοσχέδιο που επιδέχονται βελτιώσεων.