Τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία και τους κινδύνους εκτροχιασμού της σε περίπτωση μη εφαρμογής των συμφωνηθέντων κρούει εκ νέου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Χωρίς αλλαγές στο Ασφαλιστικό, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να καταβάλει συντάξεις σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι «σε περίπτωση που καθυστερήσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μείνει χωρίς χρήματα». Αναφορικά με το Ασφαλιστικό, ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε απαραίτητες τις προωθούμενες αλλαγές, καθώς σε αντίθετη περίπτωση «η Ελλάδα δεν θα μπορεί να καταβάλει συντάξεις σε πέντε χρόνια».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εστίασε την προσοχή στο ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να γίνουν προσαρμογές τη διετία 2016-17, κάτι που δεν θα είναι εύκολο».
«Η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο»
Αναφορικά με το θέμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου.
Ο πρόεδρος του ESM σημείωσε, επίσης, ότι σήμερα «η ατμόσφαιρα (για την Ελλάδα) είναι εντελώς διαφορετική», κάνοντας μια αντιπαραβολή με το πρώτο εξάμηνο του 2015, το οποίο ήταν μια «καταστροφή», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκείνη την εποχή (σ.σ. Γιάνης Βαρουφάκης) δεν συνεργάστηκε καθόλου με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα» είπε, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημαντική συμβολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη βελτίωση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και δανειστών, καθώς και στην ολοκλήρωση της νέας δανειακής σύμβασης.
Το αίτημα για τη λήψη περαιτέρω μέτρων επιβεβαιώνεται, έπειτα και από το τελευταίο Eurogroup, της 14ης Ιανουαρίου, όταν ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου περί έλλειψης ρευστότητας τον Φεβρουάριο, που σε συνδυασμό με τη συνέχιση της συνεργασίας με το ΔΝΤ επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια νέου μνημονίου περί την άνοιξη.
Οι θεσμοί εκτιμούν ότι για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος θα πρέπει να υπάρχουν εκείνες οι εναλλακτικές που δεν θα αφήνουν «μετέωρες» τρύπες στον προϋπολογισμό.