Την ελπίδα ότι η Πολιτεία θα «στρίψει το τιμόνι» και θα δώσει επιτέλους προτεραιότητα στις αυτονόητες αλλαγές για ένα πραγματικά βιώσιμο και δίκαιο σύστημα υγείας, το οποίο δεν θα βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης στη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής.
Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους εκπρόσωποι κομμάτων και βουλευτές, όπως ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Εκπρόσωπος από το Ποτάμι, κα Αθηνά Δρέττα, η Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου και οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, τονίζοντας τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο Κλάδος της Υγείας και πιο συγκεκριμένα, ο Φαρμακευτικός Κλάδος, καθώς και την αναγκαία στήριξη της Πολιτείας προς τον ασθενή και τις φαρμακοβιομηχανίες σε ένα βιώσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Νίκος Πλατανησιώτης, και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κώστας Λουράντος, οι οποίοι επεσήμαναν ότι παρά τις αντιξοότητες που φέρει η οικονομική κρίση στη χώρα μας οι φαρμακοβιομηχανίες στήριξαν και θα στηρίζουν έμπρακτα την ελληνική κοινωνία με κάθε δυνατό τρόπο. Ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία της Πρόεδρου του συλλόγου καρκινοπαθών «Κ.Ε.Φ.Ι.», κας Ζωής Γραμματόγλου, στην οποία ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ έδωσε τον λόγο αμέσως μετά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του.
Στην τοποθέτηση που απηύθυνε προς τους προσκεκλημένους από τον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό, δημοσιογραφικό χώρο καθώς και προς τις ενώσεις ασθενών ο κύριος Αποστολίδης τόνισε ότι όσο δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική που θα στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας ο κίνδυνος για σοβαρές δυσλειτουργίες σε βάρος των ασθενών θα επανέρχεται συνεχώς. «Η επιμονή μόνο σε μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα που έχουν δημιουργήσει ασφυξία στη φαρμακοβιομηχανία απλώς κάνουν πιο περίπλοκο έναν φαύλο κύκλο ο οποίος είναι επείγον να σπάσει τώρα. Και γι’ αυτό πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, υπηρετώντας τα δικαιώματα των ασθενών» είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση ότι η λειτουργική σταθερότητα και η κανονικότητα της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, η προσπάθεια «ηθικοποίησης» του συστήματος Υγείας, η αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης και της διαφθοράς αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την βιωσιμότητα και την αναβάθμιση του συστήματος Δημόσιας Υγείας. «Ένα σύστημα το οποίο δεν θα δαπανά περισσότερα από τις δυνατότητές του και θα αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διαθέσιμους πόρους συνάδει απόλυτα με τις προτεραιότητες του ΣΦΕΕ και σε κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε στο πλευρό της Πολιτείας» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι στις πιο δύσκολες στιγμές για τον Κλάδο του Φαρμάκου και παρά τις ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου, τις αντιαναπτυξιακές επιβαρύνσεις μέσω των θεσπισμένων υποχρεωτικών επιστροφών και ρητρών υπέρβασης (rebates & clawback), και ενόσω η φαρμακευτική δαπάνη μειώνεται κάτω από τα όρια ασφαλείας, οι φαρμακευτικές εταιρίες εξάντλησαν τα περιθώρια ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους ασθενείς και να μειωθούν, τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού στην Υγεία.
«Ο Κλάδος του Φαρμάκου και θέλει και μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα στην προσπάθεια της χώρας να σταθεί στα πόδια της και να αποκαταστήσει την ασφάλεια των πολιτών μέσα από ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που εξασφαλίζει ισότιμα σε όλους την πρόσβαση στις εξελίξεις, στις μικρές και μεγάλες επαναστάσεις που σημειώνονται στις επιστήμες με ιατρικές εφαρμογές. Αρκεί να πιστέψει και να επενδύσει και η Πολιτεία στη δυναμική αυτή» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ σημειώνοντας ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες ο Κλάδος είναι ο δεύτερος σε εξαγωγές με 13.300 θέσεις εργασίας, υποστηρίζοντας εμμέσως άλλες 87.000 θέσεις και επίδραση στο ΑΕΠ που υπολογίζεται στα €1,2 δις.
Ιδιαιτέρως, αναφορικά με το «Στρατηγικό Σχέδιο για την Υγεία» επανέλαβε τις «αυτονόητες» βάσεις που πρέπει να έχει σύμφωνα με τον Σύνδεσμο: α) ενίσχυση των πολιτικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ανάπτυξη της Έρευνας και της Καινοτομίας, μέσα από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, β) εφαρμογή των απαιτούμενων διαρθρωτικών μέτρων για έλεγχο δαπάνης και όγκου, προς όφελος των ασθενών, με την ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και την εφαρμογή Θεραπευτικών πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών και γ) σύμπραξη όλων για καθολική και απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, τονίζοντας ότι ο ΣΦΕΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στην Πολιτεία για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες κοινωνικές ανάγκες.