Θριαμβολογώντας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη, θαρρείς και δεν είναι υποχρέωση της, να αποζημιώσει τους αγρότες. Σαφέστατα και αυτή η θριαμβολογία έχει σαν αποδέκτες τους αγρότες αλλά και την εσωκομματική συνοχή.
Από πολλούς θεωρείται βέβαιο ότι μετά τις πιέσεις που ασκούνται από τους ανθρώπους του Πρωτογενούς Τομέα συνδυάζοντας το με την δήλωση Φλαμπουράρη που λέει ότι όποιος δεν μπορεί να στηρίξει τις πολιτικές της Κυβέρνησης να πάει στο σπίτι του, δείγμα ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο αγαστά στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνόντος κόμματος, άρα πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Εξασφαλίστηκε κονδύλιο ύψους 2.258.000 για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου που επλήγη από οζώδη δερματίτιδα
– Εξαγγελίες από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκο Μπόλαρη για αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας, τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων και τα μέτρα πρόληψης της ζωονόσου.
Μία σημαντική επιτυχία σημείωσε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης στηρίζοντας έμπρακτα την πρωτογενή παραγωγή και την πληγείσα κτηνοτροφία. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας τον προηγούμενο χρόνο επλήγη από την οζώδη δερματίτιδα, με αποτέλεσμα να σφαγιαστούν χιλιάδες βοοειδή, να απολεσθεί σημαντικό ζωικό κεφάλαιο, να χαθούν παράγωγα προϊόντα, αλλά και να δημιουργηθεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα.
Πέρα από την αποζημίωση που προβλέπεται για τους κτηνοτρόφους, η Κυβέρνηση προχώρησε στην απαίτηση από την ευρωπαϊκή επιτροπή αποζημιώσεων για το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο, αλλά και για διαφυγόντα κέρδη από την αξιοποίηση του κρέατος και του γάλακτος, όπως και οικονομική ενίσχυση για τον εμβολιασμό, καθώς και θεσμική θωράκιση συνολικά από ζωονόσους. Θυμίζουμε την επιστολή του Αν. Υπουργού προς τους Ευρωπαίους Επιτρόπους κ. Phil Hogan και κ.Vytenis Andriukaitis, σχετικά με τη ζωονόσο που εντοπίστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, μέσω της οποίας αναδείχτηκε το σοβαρό αυτό πρόβλημα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η άμεση ανταπόκριση τους αποτελεί αρωγό στην αντιμετώπιση και στην πρόληψη της καταστροφικής αυτής ζωονόσου.
Το αίτημα λοιπόν, έγινε δεκτό, εξασφαλίζοντας κονδύλιο 2.258.000 ευρώ για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου. Η ικανοποίηση του αιτήματος δίνει μία ουσιαστική ανάσα στους πληγέντες κτηνοτρόφους του νομού μας και απαντά σε μία πραγματική τους ανάγκη, ενώ παράλληλα, ανασυστήνει την κτηνοτροφία στην περιοχή μας.
Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή, είχε τη δυνατότητα να εξαγγείλει μια σειρά θετικών εξελίξεων για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας, η οποία έπληξε τον νομό μας και προκάλεσε σοβαρές απώλειες στους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Ειδικότερα:
Α. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει τα χρήματα, τα οποία δαπανήθηκαν από την πολιτεία και την Περιφέρεια για τον εμβολιασμό των ζώων και τις ταφές αυτών.
Β. Δρομολογείται η παροχή της δεύτερης δόσης των εμβολίων, η οποία έχει κριθεί ήδη απαραίτητη για την πλήρη εξάλειψη της ζωονόσου, έγκαιρα και αδαπάνως στους κτηνοτρόφους που έχουν διατηρήσει μέρος του ζωικού τους κεφαλαίου.
Γ. Χορηγήθηκε στην Ελλάδα το ποσό των 2.258.000 ευρώ ως προσωρινή έκτακτη ενίσχυση στους παραγωγούς που απασχολούνται στον τομέα της κτηνοτροφίας με σκοπό της αποκατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου τους έως και τις 31/04/2016. Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί σύμφωνα με το κριτήριο της γεωγραφικής δραστηριοποίησης των παραγωγών στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος και του κρέατος, αλλά και με το επίπεδο παραγωγικής τους δραστηριότητας έως και τις 31 Μαρτίου 2015, ώστε να αποδεικνύεται η συρρίκνωση της παραγωγής λόγω της οζώδους δερματίτιδας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπόλαρης αναγνώρισε την επιτακτική ανάγκη για συνέχιση των ενεργειών από τη μεριά του Υπουργείου, έτσι ώστε να εξασφαλισθούν αποζημιώσεις και για το απολεσθέν γάλα και για τα παραγόμενα προς εκμετάλλευση προϊόντα, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για την πλήρη στήριξη της πολιτείας προς την κτηνοτροφία.
Αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τους όρους και τη διαδικασία διάθεσης των σχετικών κονδυλίων, ενώ αναμένονται και οι επόμενες ενέργειες για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και σε θεσμικό επίπεδο, οργάνωσης, αλλά και μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 6 δις.