Η Γραμματεία Ξάνθης του Π.Α.ΜΕ χαιρετίζει τους αντιπροσώπους, που στήριξαν το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκαν στις 2 Μαρτίου, ξεπερνώντας τις πιέσεις που δέχθηκαν, τις αναστολές ή τις διαφωνίες που μπορεί να είχαν απέναντι στις δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ.
Η ενίσχυση του ψηφοδελτίου που στήριξε το ΠΑΜΕ σε ψήφους, ποσοστά και έδρες αποτελεί αναγνώριση της προσπάθειάς μας για να αποκρουστεί η επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Απηχεί τον πόθο των εργαζομένων του νομού μας για την ανασύνταξη και χειραφέτηση του Εργατικού Κέντρου από την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική και καταδίκη της αποχής του, από κάθε παρενόχληση της μεγαλοεργοδοσίας. Για ένα Εργατικό Κέντρο, με κύρος και φωνή ικανό να υπερασπιστεί το δίκιο των χιλιάδων εργαζομένων του νομού μας, που στενάζουν από την ασυδοσία της εργοδοσίας στα εργοστάσια, τις τηλεπικοινωνίες, στις εμπορικές αλυσίδες, τους χώρους επισιτισμού κλπ.
Το άνοδος των δυνάμεων της ΕΣΑΚ (της παράταξης που στηρίζει το Π.Α.ΜΕ.) είναι αποτέλεσμα της δράσης των ταξικών δυνάμεων όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν. Σε αυτά καταγράφεται, σε σχέση με τις αρχαιρεσίες του 2013, άνοδος στις 15 ψήφους (από 11) και σε 2 έδρες (από 1) στο ΔΣ του ΕΚΞ.
Το αποτέλεσμα του ψηφοδελτίου της ΠΑΣΚΕ, που σε αυτές τις εκλογές εμφανίστηκε με «ανεξάρτητο» μανδύα, με άλλη επωνυμία, αποτελεί κατά ένα μεγάλο μέρος, απόρροια παραγωγής νόθων αντιπροσώπων από σωματεία «φαντάσματα» όπως καταγγείλαμε στο συνέδριο του ΕΚΞ που προηγήθηκε, και συγκεκριμένα αυτό των Ιδιωτικών Υπαλλήλων όπου υπάρχουν 88 διπλοψηφίες από άλλα κλαδικά ή επιχειρησιακά σωματεία, αλλά και αυτό του Τουρισμού – Επισιτισμού που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ με 13 διπλοψηφίες. Επίσης στα σωματεία που ελέγχονται από τις δυνάμεις της ΔΑΚΕ και συγκεκριμένα στο αντίστοιχο των Ιδ. Υπαλλήλων υπάρχουν 84 διπλοψηφίες.
Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι προφανές ότι δεν είναι προϊόν προσθαφαιρέσεων. Είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης των δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Της γραμμής της ταξικής συνεργασίας και της γραμμής της ταξικής πάλης.
Αυτή η γραμμή συνέβαλλε στην ανάπτυξη αγώνων ενάντια σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, στη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισης των ανέργων, στο δικαίωμα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία, ενάντια στη φοροληστεία κ.α. Αυτή είναι η βάση για να επιτευχθεί η πραγματική ενότητα των εργαζομένων στο έδαφος της οργάνωσης του αγώνα σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο, για την ανάκτηση των απωλειών της κρίσης και της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών.
Οι ταξικές δυνάμεις είναι σε διαρκή αντιπαράθεση με τις πρακτικές που θέλουν τους εργαζόμενους στη γωνιά να αναμένουν λύσεις από κάποιους πεφωτισμένους σωτήρες, χωρίς τη δική τους ενεργό συμμετοχή, οργάνωση και διεκδίκηση. Είναι σε αντιδιαμετρική κατεύθυνση με τις πρακτικές που θέλουν σωματεία χωρίς συνεδριάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων σε όλη τη θητεία τους, τις πρακτικές της πλειοψηφίας στο ΔΣ του ΕΚΞ που ευθύνονται για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στο Νομό μας, το χαμηλό βαθμό οργάνωσης.
Οι ταξικές δυνάμεις εκλέγουν εκπροσώπους στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, την Παναγιώτα Ρόϊδου και τον Κώστα Βογιατζή.
Ωστόσο, παρά το θετικό γεγονός της εκλογής 2 εκπροσώπων των ταξικών δυνάμεων στη Διοίκηση του ΕΚΞ, παραμένουν αρνητικοί οι συσχετισμοί.
Η εξέλιξη στο ΕΚΞ μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από τους εργαζόμενους για να βγουν συμπεράσματα: Όχι άλλος χαμένος χρόνος! Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να αποκαλύπτουμε τον υπονομευτικό ρόλο του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού σε όλους τους τομείς: πολιτικά – συνδικαλιστικά – οικονομικά. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιήσουμε την αντιπροσώπευση στο ΔΣ του ΕΚΞ, όχι για να γίνουμε συνένοχοι στη γραμμή της πλειοψηφίας, μοιράζοντας μαζί της καρέκλες και αξιώματα.
Όσο πιο γρήγορα το συνδικαλιστικό κίνημα ξεμπερδέψει με τις δυνάμεις του εκφυλισμού, τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, τόσο πιο σύντομα θα αναδειχθεί η ανεξάντλητη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους. Για να ανασυνταχθεί και να αναζωογονηθεί το κίνημα, για να βάλουν οι εργαζόμενοι τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, για να φουντώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση για την ανάκτηση των απωλειών της κρίσης και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Σε αυτό το μετερίζι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, μπροστά και στην νέα 48ωρη απεργία που οργανώνεται, σε περίπτωση που κατατεθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Για τα αποτελέσματα των εκλογών για τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης
Τα αποτελέσματα αναλυτικά:
2016 2013 2010
ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 96 130 13 153 13
ΨΗΦΙΣΑΝ 91 126 153
Α/Λ —– —– 2
ΕΓΚΥΡΑ 91 126 151
ΕΣΑΚ (ΠΑΜΕ) 15 (16,5%) 2 11 ( 8,8%) 1 3 (2%) 0
Ενωτική Κίνηση (ΠΑΣΚΕ) 52 (57% ) 8 49 (38,9%) 6 84 (55,6%) 8
ΔΑΚΕ 22 ( 24,2%) 3 48 (38,1%) 5 61 (40,4%) 5
ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ 2 ( 2,3% ) 0 11 (8,7%) 1 3 (2% ) 0
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΕΡΕΜΒΑΣΗ —– 7 (5,5%) 0 ——–