Λευτέρης Ξυκομηνός
Αυτο-φωτογράφιση ή αλλιώς selfie, αγαπημένα πρόσωπα, φωτογραφίες με φίλους και φίλες, οικογενειακές στιγμές ή ξέφρενης διασκέδασης, αποτελούν τη συλλογή φωτογραφίων που έχει μια γυναίκα στο κινητό – τάμπλετ – υπολογιστή της, συσκευές που είναι συνδεδεμένες με το Διαδίκτυο. Παράλληλα, οι γυναίκες θεωρούν πολύτιμες τις φωτογραφίες τους και κάθε άλλο παρά θέλουν να τις χάσουν ή ακόμη χειρότερα, να διαρρεύσουν εν αγνοία τους, μέσω Διαδικτύου, σε μέρη και βλέμματα που δεν επιθυμούν.
Μια έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International έδειξε ότι πάνω από τις μισές Ευρωπαίες (57%) θεωρούν τις φωτογραφίες και τα βίντεο που αποθηκεύουν στα κινητά τους τηλέφωνα πιο σημαντικά από οτιδήποτε άλλο στη συσκευή τους, ακόμη κι από την ίδια τη συσκευή (54%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες φτάνει το 42%. Ωστόσο, παρότι πάνω από το 25% των γυναικών ανησυχεί για την online ασφάλεια των φωτογραφιών, πολλές εξακολουθούν να αδυνατούν να εφαρμόσουν ακόμα και βασικά μέτρα ασφάλειας.
Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να μοιραστούν με άλλους φωτογραφίες των ίδιων (48%) και ανθρώπων που γνωρίζουν (40%), σε σύγκριση με το 43% και το 33% των ανδρών αντίστοιχα, Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους (όπως δήλωσε το 29%) είναι η ασφάλεια των φωτογραφιών και των βίντεό τους, σε περίπτωση που ένας ψηφιακός εγκληματίας αποκτούσε πρόσβαση στη συσκευή τους. Περίπου μία στις δύο, ανησυχεί ότι αυτές οι φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν με ακατάλληλο τρόπο ή χωρίς συγκατάθεση, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αμηχανία, ντροπή κι ενδεχομένως ψυχολογική βλάβη, σε περίπτωση που οι φωτογραφίες σταλούν σε λάθος άτομο (25% των Ευρωπαίων γυναικών). Επίσης, ένα 25% ανησυχεί ότι ένα τέτοιο συμβάν θα μπορούσε ακόμα και να βλάψει τις σχέσεις του.
Παρόλα αυτά, πολλές αδυνατούν να εκτιμήσουν πόσο ευάλωτες είναι σε ψηφιακές επιθέσεις. Μόλις το 15% των Ευρωπαίων γυναικών πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο, σε σύγκριση με το 25% των ανδρών. Ως αποτέλεσμα, δεν εφαρμόζουν μέτρα ασφάλειας για την προστασία των πολύτιμων φωτογραφιών τους ή άλλων ευαίσθητων πληροφοριών, που είναι αποθηκευμένες στις συσκευές τους. Σε αντίθεση με τους άνδρες, το 16% των Ευρωπαίων γυναικών παραδέχεται ότι δεν προστατεύει τη συσκευή του με κωδικό πρόσβασης, ενώ το 10% δεν χρησιμοποιεί κανενός είδους λύση ασφάλειας.
Αυτή η έλλειψη εκτίμησης του κίνδυνου, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι σε πρόσφατο online τεστ ασφάλειας, το 27% των γυναικών παραδέχτηκε ότι δεν διατηρεί αντίγραφα ασφαλείας των συσκευών του, διακινδυνεύοντας έτσι να χάσει όλες τις πολύτιμες φωτογραφίες, βίντεο και αρχεία, αν η συσκευή κλαπεί ή καταστραφεί. Συγκριτικά, οι άνδρες είναι περισσότερο προετοιμασμένοι, καθώς το 80% αυτών διατηρεί αντίγραφα ασφαλείας των συσκευών του.
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν και εκτιμούν τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στις διασυνδεδεμένες συσκευές διαφορετικά από τους άνδρες. Οι συσκευές παίζουν σημαντικό ρόλο για να αποθηκεύουμε και να μοιραζόμαστε ευχάριστες αναμνήσεις, αλλά και στις σχέσεις μας, μέσω της ανταλλαγής email και μηνυμάτων. Οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για τον συναισθηματικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στους άλλους η κλοπή ή το χακάρισμα της συσκευής τους. Η ανησυχία για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν ιδιωτικές φωτογραφίες εκτεθούν δημοσίως, δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τις διασημότητες. Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί κάτι τέτοιο είναι να ληφθούν τουλάχιστον οι βασικές προφυλάξεις που θα κρατήσουν ασφαλές ό,τι είναι πολύτιμο», δήλωσε ο David Emm, Principal Security Researcher της Kaspersky Lab.
Για να αποτραπεί η πρόσβαση απατεώνων σε εικόνες, βίντεο και άλλα πολύτιμα δεδομένα, τα αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα σε ψηφιακές συσκευές πρέπει να προστατεύονται με κωδικούς πρόσβασης και κρυπτογράφηση. Θα πρέπει, επίσης, να δημιουργούνται συχνά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων, ώστε να μην χαθούν για πάντα, αν η συσκευή κλαπεί ή καταστραφεί. Αν αυτά τα δεδομένα κοινοποιηθούν ή αντιγραφούν, θα πρέπει να είναι κρυπτογραφημένα, ώστε να παραμείνουν προστατευμένα, ακόμη κι αν πέσουν σε λάθος χέρια.