Ο ελληνικός πολιτισμός είναι , και δεν μπορεί παρά να είναι, το μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα μας» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, από την θέση του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) και επισήμως πλέον, μετά την ομόφωνη έγκριση του διορισμού του από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής .

Ο κορυφαίος στοχαστής διεθνούς εμβέλειας, αναλαμβάνει να στηρίξει το ΕΙΠ μαζί με τον Κώστα Γαβρά , τον Γιάννη Ψυχοπαίδη και άλλα εκλεκτά μέλη στο νέο υπερκομματικό Δ.Σ. που όρισε το υπουργείο Πολιτισμού. « Η εξαιρετική σύνθεση του Δ.Σ. μου επιτρέπει να αισιοδοξώ ότι το Ίδρυμα θα λειτουργήσει υποδειγματικά» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί το κομβικής σημασίας έργο του Ιδρύματος που δεν είναι άλλο από την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Από την ίδρυση του, το 1992, μέχρι τις μέρες μας έχει περάσει από σαράντα κύματα: συρρίκνωση των παραρτημάτων του , ασυνέχεια στρατηγικής, κατά καιρούς απαξίωση από ελληνικές κυβερνήσεις και επιπλέον αντιμέτωπο κι αυτό με την δυστοκία του ελληνικού δημοσίου . Μια εικόνα μεμονωμένων προσπαθειών και φωτεινών εξαιρέσεων ισχυρίζονται πολλοί σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του Ιδρύματος, εξαιρουμένων των πρώτων χρόνων λάμψης του, η οποία συνοδευόταν βέβαια και από γενναίες οικονομικές ενισχύσεις.

Συναντήσαμε τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά και τον ρωτήσαμε για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, τις προϋποθέσεις και τις προτεραιότητες που θέτει για την αναζωογόνηση του ΕΙΠ. Την ενεργοποίηση των παραρτημάτων, την τύχη του ΕΚΕΒΙ , τις εναλλακτικές διεξόδους με βάση πάντα τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.