Πεκίνο
Λιγότερο από έναν χρόνο μετά το θόρυβο που προκάλεσε η ανακοίνωση κινέζων ερευνητών ότι προχώρησαν για πρώτη φορά στη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων, συνάδελφοί τους σε διαφορετικό κινεζικό ίδρυμα αναφέρουν ότι επενέβησαν σε έμβρυα για να τα καταστήσουν απρόσβλητα στον ιό HIV.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of Assisted Reproduction and Genetics, βασίστηκε στη σχετικά νέα, επαναστατική μέθοδο CRISPR, η οποία επιτρέπει γενετικές παρεμβάσεις σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις του γονιδιώματος.
Η επιστημονική κοινότητα παραμένει ωστόσο διχασμένη για το εάν είναι θεμιτά τέτοιου είδους πειράματα σε ανθρώπινα έμβρυα, με αρκετούς ερευνητές να ζητούν μορατόριουμ μέχρι να εξεταστούν τα ηθικά διλήμματα αλλά και να τελειοποιηθεί η τεχνολογία.
«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε απόπειρα δημιουργίας γενετικά τροποποιημένων ανθρώπων, μέσω της τροποποίησης εμβρύων στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης, θα πρέπει να απαγορευτεί αυστηρά έως ότου επιλυθούν τόσο τα επιστημονικά όσο και τα ηθικά ζητήματα» γράφουν στη δημοσίευσή τους.
Η ομάδα του Δρ Γιονγκ Φανγκ χρησιμοποίησε την τεχνική CRISPR για να εισάγει μια μετάλλαξη στο γονίδιο CCR5 του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μετάλλαξη υπάρχει στη φύση και αποτρέπει την μόλυνση από τον ιό HIV του AIDS.
Η μέθοδος πάντως δεν πέτυχε σε όλες τις περιπτώσεις. Από τα 26 έμβρυα που υποβλήθηκαν στη διαδικασία μόνο τα 4 τροποποιήθηκαν με επιτυχία.
Τα έμβρυα προσφέρθηκαν από ινστιτούτα εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη συγκατάθεση των ζευγαριών για τα οποία δημιουργήθηκαν. Όλα ήταν μη βιώσιμα, καθώς έφεραν ένα επιπλέον ζεύγος χρωμοσωμάτων.
Μη βιώσιμα ήταν εξάλλου και τα έμβρυα που χρησιμοποιήθηκαν στο πρώτο δημοσιευμένο πείραμα του είδους: τον Απρίλιο του 2015, διαφορετική κινεζική ομάδα είχε χρησιμοποιήσει το CRISPR για να διορθώσει το γονίδιο της μεσογειακής αναιμίας.
Άδεια για γενετική τροποποίηση εμβρύων έλαβαν πρόσφατα και ερευνητές του Ινστιτούτου «Φράνσις Κρικ» στη Βρετανία.
Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, στόχος δεν είναι η διόρθωση γενετικών ελαττωμάτων αλλά η κατανόηση του ρόλου συγκεκριμένων γονιδίων στις αποβολές.
Σύμφωνα πάντως με το περιοδικό Nature, αρκετές ακόμα παρόμοιες μελέτες έχουν ήδη υποβληθεί για δημοσίευση από ερευνητές στην Κίνα, στην οποία οι ηθικοί ενδοιασμοί είναι σαφώς πιο περιορισμένοι.
Βαγγέλης Πρατικάκης