Οι στενότατες σχέσεις του προέδρου της Αιγύπτου με τη Σαουδική Αραβία δεν αποτελούν μυστικό. Όμως ο αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι προχώρησε σε μια κίνηση που εξαγρίωσε την κοινή γνώμη της χώρας του. Χάρισε στο Ριάντ δύο νησάκια στρατηγικής σημασίας στη Χερσόνησο του Σινά.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας στο Κάιρο. Ο μονάρχης έγινε δεκτός με τιμές, μίλησε στο Κοινοβούλιο και αναδείχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Καΐρου.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε η σύσταση κοινού επενδυτικού Ταμείου 14 δισ. ευρώ. Μία ακόμα ένεση βοήθειας του Ριάντ στην οικονομία της Αιγύπτου, από το 2013 όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.
Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν επίσης και τη δημιουργία γέφυρας στην Ερυθρά Θάλασσα, που θα φέρει το όνομα του βασιλιά Σαλμάν.
Τα δύο νησάκια -Τιράν και Σαναφίρ- βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο: νότια της Χερσονήσου του Σινά, στην είσοδο του Κόλπου του Άκαμπα, της μόνης εξόδου που έχουν Ιορδανία και Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τα είχε δε καταλάβει το 1949 ο Γκαμάλ Νάσερ με την υποστήριξη τότε του Ριάντ, στο πλαίσιο του πρώτου Αραβο-ισραηλινού Πολέμου (1948-1949).
Ο στρατηγικός τους ρόλος φάνηκε και το 1967, όταν ο Νάσερ επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό στο Ισραήλ, λίγο πριν τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.
Όπως βέβαια ήταν αναμενόμενο, η απόφαση του Αλ Σίσι να δώσει τα δύο νησιά στην Σαουδική Αραβία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο κωμικός Μπασέμ Γιουσέφ έγραψε στο Twitter: «Περάστε, κύριοι. H Χερσόνησος του Σινά για 1 δισ., οι Πυραμίδες για 2 δισ. και δώρο δύο αγάλματα».
Αλλά και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αντέδρασαν: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραχωρεί ιδιοκτησία του αιγυπτιακού λαού για μια χούφτα δολάρια» τόνισαν.