Σε έναν εκ του ασφαλούς ισχυρό σύμμαχο προσέτρεξε ο Αλέξης Τσίπρας αναζητώντας πολιτική κάλυψη με ευρωπαϊκή βαρύτητα, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του οικονομικού επιτελείου για κατάθεση στη Βουλή των δύο κρίσιμων νομοσχεδίων -ασφαλιστικό και φορολογικό- χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τους θεσμούς.
Στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων η συμμαχία επισφραγίστηκε, με τον Φρανσουά Ολάντ να παρέχει στήριξη στη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Η στήριξη Ολάντ -άνευ, ωστόσο, επίσημων δηλώσεων- έχει «ανακουφίσει» το Μαξίμου, το οποίο βρίσκεται σε ακόμη μία στενωπό, με το ΔΝΤ να αμφισβητεί πλέον καθαρά την ούτως ή άλλως βαριά συμφωνία του περασμένου Αυγούστου, την οποία η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να υπερασπιστεί έως τέλους, προσπαθώντας να προλάβει τυχόν δυσάρεστα απρόοπτα κατά την εαρινή σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσινγκτον (15-17 Απριλίου).
Ο Αλέξης Τσίπρας -τόσο κατά το τετ α τετ με τον Γάλλο πρόεδρο όσο και στην κοινή συνάντηση με τους συμβούλους του- επιχείρησε να αναδείξει την πίεση που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από το ΔΝΤ, πίεση που φτάνει στα όρια εκβιασμού για λήψη περισσότερων μέτρων πέρα από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, και στάθηκε ιδιαίτερα στις τραγικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία από τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση.
Ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε το… χέρι και τη συγκατάθεσή του στον Αλέξη Τσίπα να προχωρήσει στον δρόμο που χάραξε και που έχει φέρει αποτελέσματα ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα.
Παρά την ανακούφιση πάντως μετά τη συνάντηση με τον Ολάντ, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει με επιφύλαξη τα αποτελέσματα που θα έχει τυχόν παρέμβαση του Γάλλου προέδρου, καθώς το ενδεχόμενο κάποιοι από τους πιστωτές να θελήσουν να τραβήξουν το σκοινί στα άκρα, καταθέτοντας ως «αντίποινα» ακόμη πιο σκληρές προτάσεις στη διαπραγμάτευση, δεν έχει εκλείψει.
Βερολίνο και Ουάσινγκτον παραμένουν μουδιασμένα από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά ότι πρόκειται για «μονομερή ενέργεια», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν αναμένεται να κατατεθούν με τη μορφή του κατεπείγοντος, θα ψηφιστούν στα τέλη Απριλίου και, συνεπώς, θα υπάρχουν τα περιθώρια αλλαγών, αν και όπου χρειαστεί.
Στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται σήμερα η συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και η ομιλία σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος «Axel Springer» στις Βρυξέλλες με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.