«Κατάργηση επιδότησης εργοδοτικού κόστους (12%) των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων της Θράκης»
Το Επιμελητήριο Ξάνθης ενημερώνει όλα τα μέλη του, τους εργαζόμενους και την κοινωνία της Ξάνθης ότι με την υπ’ αριθμόν 13311/273 Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 997/11-4-2016 ΦΕΚ καταργήθηκε το άρθρο 21 του Ν. 1767/1988 που προέβλεπε την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους (12%) των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων των Παραμεθορίων Περιοχών της χώρας συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Ξάνθης.
Οι υπουργοί της κυβέρνησης πιστοί στη πολιτική που χάραξαν και υλοποιούν, βάλλουν παντοιοτρόπως και με πρωτοφανή μανία κατά των εργαζομένων και των ελληνικών επιχειρήσεων της πολύπαθης Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, αποφασίζοντας αυτή τη φορά να καταργήσουν ένα νόμο που στήριξε από το 1988 χιλιάδες πολύτιμες θέσεις εργασίας στο Νομό Ξάνθης και σε ολόκληρη την Περιφέρεια μας.
Η ελληνική κυβέρνηση αδιαφορώντας επιδεικτικά για την οικονομική καταστροφή εκατοντάδων επιχειρήσεων των παραμεθορίων περιοχών και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης που ήδη πλήττεται από ανεργία και φτώχια, απαξιώνει όλους τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας μας που ζητούν τη συνέχιση της επιδότησης αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων. Αποφάσισε με διαδικασίες fast track, χωρίς συζήτηση και διαβούλευση την κατάργηση του συγκεκριμένου κινήτρου που διατηρούσε εκατοντάδες επιχειρήσεις στην «εντατική» και χιλιάδες εργαζόμενους στην εργασία χωρίς καν να διευκρινίσει τις προθέσεις της αναφορικά με τα 225 εκατομμύρια Ευρώ που οφείλει το Κράτος στις επιχειρήσεις. Δίνει έτσι τη «χαριστική βολή» σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Όλα αυτά τη στιγμή που τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας ΑΜΘ ζητούσαν επανειλημμένως και επίμονα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη. Μάλιστα στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο μας, η οποία ήταν η μοναδική όπου παραβρέθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν δώσει τη διαβεβαίωση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταργηθεί η επιδότηση μέχρι να υπάρξει γνωμοδότηση – νομική τεκμηρίωση περί της συμβατότητας του κινήτρου.
Παρά τις επίμονες, έντονες και συνεχής διαμαρτυρίες καθώς και τις έγγραφες και προφορικές οχλήσεις των Επιμελητηρίων της Περιφέρειάς μας, για την καταβολή των οφειλομένων προς τις επιχειρήσεις που παραμένουν απλήρωτες από το 2010, τις υποσχέσεις των υπουργών για τη διευθέτηση του προβλήματος με καταβολή χρημάτων ή συμψηφισμό, την προσφυγή εκατοντάδων επιχειρήσεων στη Δικαιοσύνη, τίποτα δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους και στον επιχειρηματικό κόσμο του Νομού Ξάνθης και την τοπική κοινωνία.
Τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης έχουν ήδη αναθέσει την υπόθεση σε εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία, προκειμένου να συνταχθεί γνωμοδότηση για την νομιμότητα των επιδοτήσεων του εργοδοτικού κόστους στις παραμεθόριες περιοχές σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Νομοθεσία και θα προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα από τον ΟΑΕΔ αλλά και να διατηρηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Αρχικά οι ισχυρισμοί της Κυβέρνησης ήταν ότι η επιδότηση του εργοδοτικού κόστους ήταν «παράνομη» μετέπειτα ο αρμόδιος υπουργός την χαρακτήρισε το κίνητρο «παρωχημένο» και ενώ εμείς περιμέναμε μεταρρυθμίσεις για στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας καταργήθηκε το τελευταίο «ανάχωμα» που είχε η Περιφέρειας μας, με συνέπεια να οδηγούνται στη «λαιμητόμο» εκατοντάδες επιχειρήσεις, στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι «βυθίζοντας» ακόμη περισσότερο στη φτώχια, την ανεργία και την απόγνωση την κοινωνία του Νομού μας και της Περιφέρειας μας.