ΕΟΚΑ 1955-59 για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ 1955-59, μια επανάσταση και ένας αγώνας για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα δεν ήταν μια ξαφνική απαίτηση των Ελλήνων της Κύπρου. ΄Ηταν ένας πόθος του Ελληνισμού της νήσου που διατηρήθηκε δια μέσου των αιώνων και στηριζόταν στην ελληνικότητα της νήσου δια μέσου χιλιετηρίδων.

Αυτό το επισημοποίησε, ειρωνικά (σε αντίθετη με την πολιτική του αδελφού υπουργείου  – του Φόρειν ΄Οφις) το ίδιο το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας (που ηγείται σήμερα ο κ. Michael Fallon), το οποίο για χρόνια είχε αναρτημένη στην ιστοσελίδα του την ιστορία της Κύπρου ως ένα ελληνικότατο νησί για 8,000 και πλέον χρόνια.  Τα τελευταία λίγα χρόνια, το ιστορικό αυτό σημείωμα,  μεταφέρθηκε στο Βρετανικό Κρατικό Αρχείο.  Το παραθέτουμε τόσο για τους διάφορους ξένους διπλωμάτες στην Κύπρο, τον Νορβηγό εγκάθετο κ. Eide,  όσο και για όσους δικούς μας και ξένους επεξεργάζονται ενσυνείδητα τα τελευταία χρόνια, είτε πολιτικούς, είτε λεγόμενους ακαδημαϊκούς είτε ξενο-πληρωμένα κέντρα αλλαγής της ιστορίας, τον αφελληνισμό της νήσου, Την διαστρέβλωση και παραποίηση της ιστορίας της Κύπρου για να προωθήσουν την τουρκοποίησή της με την τουρκο-βρετανική ρατσιστική δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία και όχι μόνον.

Ελληνικότατη η νήσος Κύπρος

«Ιστορία της Κύπρου

Λίγες χώρες έχουν ιστορία πάνω από 10,000 χρόνια, όμως σχεδόν 8,000 χρόνια προ Χριστού η νήσος Κύπρος ήταν ήδη κατοικημένη και διένυε την Νεολιθική εποχή της. Μία από τις πλέον σημαντικές ανασκαφές που έγιναν στην χώρα αυτή μέσα από τις επόμενες χιλιάδες χρόνια, ήταν η ανακάλυψη του χαλκού, copper, ή Kuprum στα Λατινικά, από το οποίο και πήρε το όνομα Κύπρος, η ελληνική ονομασία της Κύπρου.

Η στρατηγική θέση της νήσου, τα αποθέματα χαλκού και η ξυλεία της ήσαν εκείνα που έφεραν τους πρώτους Έλληνες στο νησί πριν 3,000 και τόσα χρόνια προς το τέλος των Τρωικών πολέμων. Εγκαταστάθηκαν στο νησί, φέρνοντας μαζί τους και δημιουργώντας την Ελληνική ταυτότητα.

Δια μέσου των αιώνων η Κύπρος πέρασε από πολλούς δυνάστες, περιλαμβανομένων των Αιγυπτίων, Ασσύριων, Περσών, που αντικατέστησαν τον Μέγα Αλέξανδρο και τους Ρωμαίους, προτού η Κύπρος γίνει μέρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Αργότερα ήλθαν οι σταυροφόροι, οι Φράγκοι, Λουσινιανοί και Ενετοί, οι Οθωμανοί και οι Βρετανοί.
Η Κύπρος κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1960, για πρώτη φορά μετά από 3,500 χρόνια, όμως η ελληνική ταυτότητα της γλώσσας και πολιτισμού έχει διατηρηθεί.»  (Μετάφραση Φ.Α)

http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/+/http:/www.mod.uk:80/DefenceInternet/DefenceFor/ServiceCommunity/ACyprusPosting/Background/

Κύπρος, ένα μικρό δώρο στην Μητέρα Ελλάδα

Δύο χρόνια, λοιπόν,  μετά που πάτησαν το πόδι τους οι Βρετανοί στην Κύπρο, στις 24 Νοεμβρίου 1880, ο  διπλωμάτης Edwin Corbett ενημέρωνε από την Αθήνα το Λονδίνο ότι οι κάτοικοι της Κύπρου έστειλαν ένα δώρο στον Ελληνικό λαό. Η αναφορά είχε ως εξής:

«Στο ατμόπλοιο, που η κυβέρνηση (ελληνική) ενοικίασε για να μεταφέρει μουλάρια από την Κύπρο, υπήρχαν και 107 μουλάρια, (επιπλέον) τα οποία οι κάτοικοι της Κύπρου έστειλαν ως δώρο στον Ελληνικό λαό.

Με το ίδιο ατμόπλοιο έφθασε και μια μεγάλη μεταξωτή Ελληνική σημαία,  που κέντησαν κορίτσια στην Κύπρο,  η οποία παρουσιάστηκε επίσης ως δώρο στην Ελλάδα. Φέρει την επιγραφή « Κύπρος, ένα μικρό δώρο στην Μητέρα Ελλάδα».

Ένας αριθμός κατοίκων της Κύπρου ενδιαφέρθηκε να καταταγεί εθελοντικώς στον ελληνικό στρατό της Ελλάδας, αλλά δεν τους δέχθηκαν, ούτε άλλους που ζήτησαν να καταταγούν από άλλες περιοχές της Λεβαντίνης…

Η κυβέρνηση, προσβλημένη  για τα έξοδα που συνεπάγονται αυτές οι προσφορές, έστειλε εγκύκλιο στα προξενεία της να αποθαρρύνουν, όσο μπορούν, να στέλλουν αυτούς τους ετερογενή λάτρεις στην Ελλάδα, καθώς, ανά την άφιξή τους εδώ, και αφού δεν γίνουν δεκτές οι υπηρεσίες τους, αναμένουν (από την Ελλάδα) να τους συντηρεί και να τους στείλει πίσω με έξοδα του δημοσίου».

Την δε 1 Δεκεμβρίου 1880, ο Edwin Corbett έστειλε στο Λονδίνο σε αγγλική μετάφραση την επιστολή του τότε Αρχιεπισκόπου Κύπρου Σωφρονίου προς τον Βασιλέα Γεώργιο της Ελλάδος εν ονόματι των κατοίκων της Κύπρου για το δώρο προς την Ελλάδα.

«Προς την Αυτού Μεγαλειότητα Γεώργιο  Βασιλέα των Ελλήνων,

Μεγαλειότατε, αυτή τη στιγμή που το Ελληνικό έθνος προσπαθεί να διεκδικήσει τα αναφαίρετα δικαιώματα του Ελληνισμού, η Ελληνική νήσος της Κύπρου με συνείδηση την ενωμένη ευθύνη του καθήκοντος προς την Μητέρα Ελλάδα, προσφέρει μια μικρή συνεισφορά προς την προώθηση του εθνικού σκοπού.

Προς αυτό το σκοπό ο Ελληνικός πληθυσμός της νήσου με εξουσιοδότησε να στείλω μέσω του Συνταγματάρχη Χατζηιωάννου, ένα γιό της Κύπρου, 107 μουλάρια…

Με τις εγκάρδιες μου ευχές για την εκπλήρωση των παν ελληνικών προσδοκιών,

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου 

Υπογραφή Σωφρόνιος» 

(Ο διπλωμάτης Edwin Corbett πέθανε το 1888).

Φανούλα Αργυρού