Δεν βρήκε τον βηματισμό της η Διοίκηση του Δήμου Ξάνθης.
Ρεπορτάζ Αλέξανδρος Παυλικιάνος
Προβληματισμένοι οι Υπηρεσιακοί παράγοντες. Προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Θλίψη, απογοήτευση, έλλειψη οράματος, μία διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων και διασπορά πόρων χωρίς πρόγραμμα και άγνωστο πόσο και πώς θα εξυπηρετήσουν τον πολίτη. Στην μέση οι Υπηρεσιακοί παράγοντες που έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να πείσουν την αντιπολίτευση ότι δεν εκτελούν απλά εντολές των πολιτικών τους προϊσταμένων και ότι απλά εφαρμόζουν τους νόμους. Δεν έπεισαν το Σώμα.
Οι αντιδημαρχίες σε πλήρη αποσυντονισμό, οι προτάσεις της δημοτικής αρχής αναιτιολόγητες, αναπάντητα ερωτήματα από την πλευρά της συμπολίτευσης που πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ίσως η αντιπολίτευση ήταν πολύ προσεκτική στον ελεγκτικό της ρόλο και οι ερωτήσεις καίριες, σοβαρές χωρίς στείρα αντιπολιτευτικά επιχειρήματα.
Όμως, στην πλευρά της διοίκησης του Δήμου κάτι δεν γίνεται καλά και τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου διαχέονται στην κοινωνία της Ξάνθης και σίγουρα μετά το τέλος της πενταετίας, η ετυμηγορία της δεν θα είναι θετική για την διοικούσα παράταξη. Ποιο συγκεκριμένα η πρόταση που έφερε η δημοτική αρχή προς το Σώμα και αφορούσε απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και εισήγηση του ίδιου του Δημάρχου για την πραγματοποίηση εκτός τεχνικού προγράμματος παρεμβάσεων σε μικροέργα από πόρους που υπήρχαν στα διαθέσιμα ύψους 750.000 ευρώ περίπου, κάτι όπως ήταν φυσικό να προκαλέσει την αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θ. Ξυνίδη χαρακτηρίζοντας παράνομη την λογική σημειώνοντας ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου προβλέπει εκτέλεση συγκεκριμένων έργων καυτηριάζοντας την πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής όπου κάνει προσπάθεια να παγιδεύσει το Σώμα αλλά και τις υπηρεσίες.
Αρνητικός ο Μπένης ο οποίος στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να ψηφισθούν έργα χωρίς προυπολογισμό και συγκεκριμένη αιτιολογία.
Ο Ιπποκράτης Καμαρίδης στην νηφάλια τοποθέτηση του ανέφερε ότι τα λόγια του δημάρχου δεν πείθουν για το ορθό της πρότασης του και το ποσόν των 750.000 ευρώ είναι πολύ μεγάλο για να διατεθεί αόριστα για μικροέργα με αμφίβολο όφελος προς τους δημότες, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.
Ο Ν. Ανταμπούφης ψήφισε λευκό σημειώνοντας ότι η πρόταση κρύβει πολλές ασάφειες.
Ο Γ. Κολλάρος καταψήφησε την πρόταση του δημάρχου.
Μάταια η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών κα Μανά προσπάθησε να πείσει το Σώμα λέγοντας ότι αυτή η πρόταση είναι μία προεκτίμηση των παρεμβάσεων και πώς όταν δοθεί το οκ από το Σώμα τότε θα παρουσιαστεί στην μελέτη ο ακριβείς προυπολογισμός.
Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.
Δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά.
Το επόμενο θέμα που συζητήθηκε προκάλεσε την απορία ακόμη και σε συμβούλους της συμπολίτευσης όπου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών Θωμάς Ηλιάδης ο οποίος έκανε το αρχικό αίτημα για αγορά τριών οχημάτων ΙΧΕ και δύο μοτοποδηλάτων για της ανάγκες του δήμου Ερωτηθείς σχετικά ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος δεν γνώριζε για ποιες υπηρεσίες προορίζονται τα ΙΧΕ αυτοκίνητα και τα μοτοποδήλατα απαντώντας αόριστα για τις Τεχνικές Υπηρεσίες όταν όμως πιέστηκε από την αντιπολίτευση άρχισε να μπερδεύει τα λόγια του. Η παρέμβαση του δημάρχου ο οποίος είπε ότι είναι αιτήματα από άλλες υπηρεσίες προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες και από αυτές στο Σώμα για να πάρει την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο και ρωτώντας τους υπηρεσιακούς παράγοντες αν και από ποιες υπηρεσίες υπάρχουν σχετικά αιτήματα η απάντηση ήταν αόριστη. Στην ερώτηση της αντιπολίτευσης για την ακριβείς αιτιολογία αγοράς των τριών οχημάτων ΙΧΕ κατά τμήμα και πόσα οχήματα διαθέτει αυτού του τύπου και σε ποιες υπηρεσίες αυτά είναι κατανεμημένα η απάντηση ήταν αόριστη και έκρυβε άγνοια.
Ποιο ενημερωμένος ο αντι του δημάρχου αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος όμως και αυτός δεν γνώριζε για ποιό λόγο θα αγοραστούν τα ΙΧΕ αυτοκίνητα και τα σκούτερ καθώς και από ποια υπηρεσία ή αντιδημαρχία του δήμου θα χρησιμοποιηθούν.
Το κόστος συντήρησης των οχημάτων του δήμου και η έλλειψη στοιχείων.
Η απογοήτευση δυστυχώς κορυφώθηκε όταν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες ήρθε το θέμα της συντήρησης των οχημάτων του δήμου για δύο χρόνια ύψους 160.000 ευρώ περίπου και όταν ρωτήθηκαν από την αντιπολίτευση από που προκύπτει αυτό το υπέρογκο ποσόν, κοιτάζονταν μεταξύ τους χωρίς να είναι σε θέση να δώσουν στοιχεία και να ενημερώσουν το Σώμα.
Τελικό συμπέρασμα.
Μπάχαλο, αδιαφορία, κακοδιαχείρηση των λίγων πόρων, πιθανή εξόφληση “γραμματίων”; Όχι σωστός και αιτιολογημένος προγραμματισμός των έργων και των παρεμβάσεων, άγνοια του αριθμού των περιουσιακών στοιχείων των Ξανθιωτών και κυρίως μη σεβασμού αυτών από το πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό.