Τμήματα Αρχαίων Ελληνικών (για ενήλικες)
- Ιστορίας/Λαογραφίας Θράκης
Διδάσκων καθηγητής: Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος-Συγγραφέας
ΤΕΤΑΡΤΗ 20 Απριλίου 2016
Το κεντρικό θέμα των μαθημάτων κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016 θα είναι Ο Φιλοσοφικός Λόγος από τους Προσωκρατικούς ως τη νεότερη ελληνική φιλοσοφική διανόηση.
- ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Συνεχίζουμε την εξέταση αποσπασμάτων των σοφιστών, αφού ολοκληρώσουμε τα σχετικά με τον Πρόδικο και τον Ιππία, θα καταπιαστούμε με τον Αντιφώντα, τους Δισσούς Λόγους και τέλος με τον Αβδηρίτη Πρωταγόρα. Για τον Αντιφώντα μιλήσαμε και σε παλιότερο μάθημα, τώρα θα δούμε ένα απόσπασμα από τα «Απομνημονεύματα» του Ξενοφώντα που περιέχει φιλοσοφικές συζητήσεις του Σωκράτη με τον Αντιφώντα.
Είχε διατυπωθεί η άποψη ότι για κάθε ζήτημα υπάρχουν δύο λόγοι (απόψεις) αντίθετοι μεταξύ τους με την απαίτηση να είναι και οι δύο συγχρόνως εξίσου αληθινοί («δισσοί λόγοι»). Κι η αλήθεια είναι πως στα περισσότερα ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη σκέψη και κοινωνία, υπάρχουν αντιθετικές θέσεις με εξίσου πειστικά επιχειρήματα. Στοιχείο, άλλωστε, απολύτως θεμιτό σε μια δημοκρατούμενη πολιτεία, όπου η λήψη κάθε απόφασης οφείλει να λαμβάνει υπόψη της κάθε τεκμηριωμένη και ορθά διατυπωμένη θέση. Θα εξετάσουμε ένα κλασικό κείμενο «Περί αγαθώ και κακώ».
Ο διδάσκων εξέδωσε και χρησιμοποιείται στα μαθήματα το εγχειρίδιο « Σοφιστές – Σοφιστικό κίνημα – Ανθολόγιο». Νέο βοήθημα αναφέρεται στα «Απομνημονεύματα» του Ξενοφώντα.
- ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ :
Φωτίζουμε πρόσωπα κυρίως του 19ου αιώνα που κατάγονται από τη Θράκη και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη φιλοσοφία, στην επιστήμη, στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τους Έλληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας / Βόρειας Θράκης. Θα ξεκινήσουμε διαβάζοντας σελίδες από το βιβλίο του Κώστα Βάρναλη «Φιλολογικά Απομνημονεύματα» που μιλά για τη ζωή του στον Πύργο και την κατάσταση στην περιοχή αυτή ευρύτερα. Θα φωτίσουμε πρόσωπα και πράγματα. Θα αναφερθούμε ανάμεσα στους άλλους στον Βλάσιο Σκορδέλη και στον Κοσμά Μυρτίλο Αποστολίδη.
Ο Βλάσιος Σκορδέλης (1835 – 1898) γεννήθηκε στη Στενήμαχο, με σπουδές στην Αθήνα και στην Ευρώπη πρόσφερε ιδιαίτερες υπηρεσίες στην εκπαίδευση και της Βόρειας Θράκης/Ανατολικής Ρωμυλίας και του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Εξέδωσε πληθώρα βιβλίων για τον εκπαιδευτικό και το μαθητή. Περίφημος είναι ο Διδασκαλικός Οδηγός του 1890. Επίσης βιβλία με παραμύθια, βιβλία Ιστορίας και φυσιογνωστικών/θετικών επιστημών, Αναγνώσματα για τη νεοελληνική γλώσσα. Πληροφορούμαστε ότι στη βόρεια Θράκη δίδασκε κείμενα της καθομιλουμένης, τη στιγμή που στο ελληνικό βασίλειο ¨Ελληνικά” ήταν τα αρχαία.
Ο Κοσμάς Μυρτίλος Αποστολίδης (1870 – 1942) γεννήθηκε στη Φιλιππούπολη. Τις βασικές του σπουδές τις έκανε στα άριστα σχολεία της Φιλιππούπολης και αποφοίτησε από το εκεί Ζαρίφειο Διδασκαλείο ως δάσκαλος. Δίδαξε σ’ αυτό και στην Κεντρική σχολή των Σαράντα Εκκλησιών . Σπουδάζει φιλολογία στην Αθήνα ενώ παράλληλα δουλεύει ως δάσκαλος σε ιδιωτικά σχολεία και αναγορεύεται διδάκτωρ το 1897. Γυρνά αμέσως μετά στην πατρίδα του και διδάσκει στα Ζαρίφεια Διδασκαλεία την κρίσιμη εποχή του Μακεδονικού Αγώνα. Ακολουθεί μετεκπαίδευση στην Γερμανία και αργότερα εργάστηκε σε ελληνικά εκπαιδευτήρια της Αιγύπτου. Θα επιστρέψει στην Φιλιππούπολη μετά την θύελλα των πολέμων το 1921 Ο Αποστολίδης για να μην παραχαρακτεί η ιστορία αρχίζει να μελετά και να προβάλλει όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι οι αληθινοί μάρτυρες του παρελθόντος. Τα έργα του δημοσιεύτηκαν στο Αρχείο Θράκης και τα Θρακικά.
Η παρακολούθηση στο τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού Θράκης είναι δωρεάν
ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Κτήριο 1 – Οδ. Ανδρούτσου & 12 Αποστόλων
Κτήριο 2 – Καπνεργατών 9
Τ.κ. 67 100, Ξάνθη, τηλ.: 25410 29282 – 26635, fax.: 25410 62086
Web: www.fthrace.gr blog: fthrace.blogspot.com email: fthrace@otenet.gr