1000 οικογένειες στη Ξάνθη στη διαδικασία για να σώσουν την πρώτη τους κατοικία
Χαιρετισμό απεύθυνε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Κυριακή Κιούση-Σιούτη, ενώ εισηγητής του θέματος ήταν ο κ. Ιάκωβος Βενιέρης, Δικηγόρος και Λέκτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών.
«Ο Σύλλογος μας, κάλεσε τον κ. Βενιέρη, ο οποίος εκτός από μαχόμενος δικηγόρος και λέκτορας στη Νομικής Σχολής Αθηνών και έχει και συγγραφικό έργο επάνω στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για να μας ενημερώσει για τις τελευταίες τροποποιήσεις του νόμου του ΄15.
Ήδη ο νόμος «Κατσέλη» έχει τροποποιηθεί με δύο νόμους, με πρόσφατο αυτό του ΄15 και είχε κάποιες αλλαγές» αναφέρει η κ. Κιούση, επισημαίνοντας ότι «είχε μεγάλη απήχηση όλη αυτή η διαδικασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με την αίτηση στα Ειρηνοδικεία, με τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας ώστε να διασωθεί και ξέρετε ότι η πρώτη κατοικία είναι για τον έλληνα το σπουδαιότερο που έχει. Θεωρήσαμε πάρα πολύ καλό να πληροφορηθούμε τις τελευταίες αλλαγές και να γνωρίζουν οι συνάδελφοι δικηγόροι, αλλά ήταν και μια εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό για να έρθουν και οι συμπολίτες μας και να πληροφορηθούν και οι ίδιοι τα ισχύοντα για τη διαδικασία αυτή».
«1000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ»
«Από το 2011 ο νόμος «Κατσέλη ήταν του ΄10, έχουν γίνει εκατοντάδες υποθέσεις και μένουν να δικαστούν εκατοντάδες υποθέσεις μέχρι τις αρχές του 2019. Να σημειώσω ότι ο Σύλλογος μας πρωτοπόρησε σε αυτόν τον τομέα, διότι εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ κατά αρχήν για την εξωδικαστική επίλυση μιας τέτοιας διαφοράς μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας και συμμετείχαν 47 δικηγόροι από τον Δικηγορικό Σύλλογο, που πληρώθηκαν δηλαδή από το πρόγραμμα για 200 υποθέσεις και επειδή πήγε πάρα πολύ καλά, ζητήσαμε ξανά με αίτησή μας να ενταχθούμε και πάλι και ήδη άλλοι 200 εντάχθηκαν. Θεωρώ ότι τουλάχιστον περί τις 1000 οικογένειες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία επίλυσης αυτής της διαφοράς σχετικά με τα δάνεια που έχουν πάρει και κινδυνεύει η πρώτη τους κατοικία» συνεχίζει η ίδια, σημειώνοντας μάλιστα ότι «υπάρχει ενδιαφέρον διότι με την οικονομική κρίση που υπάρχει και με την ανεργία είναι φανερό ότι οι δανειολήπτες δεν μπορούν πλέον να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους και θα πρέπει να γίνει με έναν τρόπο αυτή, ώστε να μην εξαντληθούν εντελώς και να μην χάσουν και τα σπίτια τους και αυτό επιτυγχάνεται».
«ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ»
«Οι Δικηγόροι ενδιαφέρονται πολύ για αυτή τη διαδικασία αλλά ενδιαφέρονται εξίσου πολύ και οι πολίτες για τον νόμο «Κατσέλη» όπως αυτός έχει επικρατήσει να ονομάζεται, ο οποίος αφορά τη ρύθμιση των χρεών, των φυσικών προσώπων, προς τράπεζες αρχικώς και άλλους ιδιώτες, αλλά πλέον και προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Είναι ένας νόμος ο οποίος εντάσσει τον ιδιώτη-οφειλέτη σε μια διαδικασία ρύθμισης των χρεών του, έχει επίπονη διαδικασία ως προς τις συνέπειες, διότι υφίσταται εκποίηση της περιουσίας του, όμως μπορεί να διασώσει την κύρια κατοικία του» αναφέρει ο Λέκτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Ιάκωβος Βενιέρης, επισημαίνοντας ότι «Αυτό που έχουμε έρθει να παρουσιάσουμε σήμερα εδώ είναι οι νέες προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο διότι αυστηροποιούνται τα πλαίσια ένταξης ενός οφειλέτη σε αυτή τη διαδικασία, γίνονται πολύ πιο αυστηρά τα κριτήρια πλέον, πρέπει να προσκομίσουμε πολύ περισσότερα έγγραφα για να μπορέσουμε να ενταχθούμε σε αυτό το νόμο και από εκεί και πέρα από τη στιγμή που θα ενταχθεί κανείς, διαπιστώνει ότι είναι πολλές οι προϋποθέσεις για τη διάσωση της κύριας κατοικίας του. Παλιά ήταν πιο ήπιες οι προϋποθέσεις, τώρα είναι πολύ πιο αυστηρές ως προς την υπαγωγή στο νόμο αλλά και την διάσωση της κύριας κατοικίας».
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
«Αυξάνονται οι αιτήσεις, ενώ είχαν κάνει σημαντική καμπή στα δικαστήρια τα δικόγραφα, με το λεγόμενο κίνημα «Δεν πληρώνω» ή με το «Μην πληρώνετε και μη σας νοιάζει» αλλά αυτό που κατάλαβε ο κόσμος είναι ότι δεν ισχύει, δεν έχει δοθεί κάποια νομοθετική λύση και ως εκ τούτου προσπαθεί ο κόσμος να υπαχθεί στη διαδικασία που υπάρχει από το 2010 και όπως σας είπα με τα αυστηρότερα κριτήρια πλέον, παρά τις εξαγγελίες από το 2015 και μετά, έχουν γίνει πιο αυστηρά και τα κριτήρια και η διαδικασία υπαγωγής» συνεχίζει ο κ. Βενιέρης, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν προϋποθέσεις ως προς το πρόσωπο, δηλαδή πρέπει κάποιος για παράδειγμα να μην είναι έμπορος, να πληροί και άλλες προϋποθέσεις υποκειμενικού χαρακτήρα που είναι νομικές, αλλά πέραν αυτού μπορεί και να μην τον συμφέρει. Δηλαδή μπορεί τελικά να πάει σε μια τέτοια διαδικασία και να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να εκποιηθεί όλη του η περιουσία, πέραν της κύριας κατοικίας του. Αν αυτά δεν θέλει να τα εκποιήσει, πρέπει να το αντισταθμίσει. Αντιθέτως αν έχει μόνο κύρια κατοικία και φοβάται ότι θα την χάσει η μόνη λύση είναι αυτή. Αυτή είναι η αλήθεια. Από την στιγμή που θέλει κάποιος να διασώσει την κύρια κατοικία του και μπορεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου να την διασώσει, πρέπει να απευθυνθεί σε ένα δικηγόρο και εφόσον του αναλύσει τον νόμο και του πει αν μπορεί να υπαχθεί, αν έχει κύρια κατοικία και μπορεί να ενταχθεί, πραγματικά είναι ο μόνος τρόπος να την σώσει».