Συνέντευξη με την εικαστικό Δήμητρα Εξάρχου.
Βρήκαμε την Δήμητρα Εξάρχου στην Balkan Art Galery στην Ξάνθη να παρουσιάζει την δουλειά της μαζί με τον Βαγγέλη Βλαχοδήμου με τίτλο “ΑΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ”.
Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε το Σάββατο στις 7 Μαΐου και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι δουλειά και των δύο καλλιτεχνών από την Λάρισα μας έβαλε σε…σκέψεις. Συνομιλήσαμε και με τους δύο καλλιτέχνες αλλά στην δουλειά της Δήμητρας αναζητήσαμε διέξοδο μέσα από τα αποτυπωμένα στον καμβά αδιέξοδα.
Ρωτήσαμε την Δήμητρα Εξάρχου ποιος ήταν ο λόγος που την οδήγησε στην δημιουργία μίας σειράς με «ανθρωπάκια» σε αδιέξοδο ή στην προσπάθεια τους να βρουν διέξοδο ή απλά την παραμονή τους στο αδιέξοδο.
Όπως αναφέρει η ίδια, αιτία για αυτήν την σειρά των έργων στάθηκε η κρίση. Μία κρίση που άγγιξε όλους τους Έλληνες και παρ όλες τις αντιδράσεις δεν αλλάζει κάτι. Όπως μας λέει η ίδια «Ο άνθρωπος άρχισε να μικραίνει, να μικραίνει, ώσπου είπα ότι εδώ είναι ο άνθρωπος, είναι και διακοσμητικός και δίπλα από τα «ανθρωπάκια» το χαρτί περιτυλίγματος. Αυτή είναι η αξία του ανθρώπου όσο ένα χαρτί περιτυλίγματος, διακοσμητικός τυλιγμένος μέσα στα αδιέξοδα του πρέπει να μας δώσει τροφή για σκέψεις. Πραγματικά είναι πολύ στενάχωρη για μένα η δημιουργία αυτής της σειράς των έργων, παρ όλο που δεν βγαίνει προς τα έξω. Το βλέπω και εγώ. Όμως στην ουσία αυτό είναι, δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται δίπλα μας και γύρω μας».
Xanthitimes: Μου λες ότι τελειώσαμε ως άνθρωποι;
Δήμητρα Εξάρχου: Όχι δεν τελειώσαμε, πάντοτε υπάρχει ελπίδα.
Xanthitimes: Δεν βγαίνει αυτό στα έργα σου.
Δήμητρα Εξάρχου: Οι αναγνώσεις του καθενός και αυτό είναι το ενδιαφέρων στην δουλειά μου, είναι διαφορετικές και ότι πάντοτε ο θεατής έχει άλλη ανάγνωση. Άλλωστε για αυτό και τα έργα μου είναι τετράγωνα. Στο τετράγωνο υπάρχει εγκλωβισμός, άρα αυτό για μένα είναι αδιέξοδο, ο θεατής όμως τα αντιλαμβάνεται διαφορετικά και ο έντονος χρωματισμός, δημιουργεί μία νέα ισορροπία και βγαίνει κάτι αισιόδοξο, αυτό με χαροποιεί. Σίγουρα κάπου υπάρχει κάτι αισιόδοξο που θα πρέπει να το ανασύρουμε.
Xanthitimes: Μας λες δηλαδή μέσα στον εγκλωβισμό με βάσει την παράδοση και το ανθρώπινο πνεύμα εμείς οι θεατές πρέπει να αναζητήσουμε την διέξοδο;
Δήμητρα Εξάρχου: Ακριβώς, η τέχνη δεν δίνει λύσεις αλλά το έναυσμα για έρευνα και αναζήτηση εξόδου από το αδιέξοδο. Ζωγραφίζοντας ψάχνω και εγώ την λύση.
Αυτή ήταν η συνομιλία μας με την Δήμητρα Εξάρχου. Μία συζήτηση που αφήνει την αίσθηση ότι και εγκλωβισμένοι ακόμη πρέπει να ψάχνουμε διέξοδο.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί μέχρι τις 31 Μαΐου και θα ήταν καλό να αναζητηθούν αλήθειες μέσα από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας μας και από τους Ξανθιώτες επισκεπτες.