της Νιόβης Σταύρου
Με αίσθηση υπεροχής που βασίζεται στη δεδομένη κατά τα κυβερνητικά στελέχη ολοκλήρωση της αξιολόγησης -αν και χωρίς σαφή εικόνα για το χρέος- η κυβέρνηση «θριαμβολογεί» εν όψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου για την επερχόμενη συμφωνία και με συνεχείς διαρροές επιχειρεί να «καταστείλει» την ανησυχία για τον δημοσιονομικό «κόφτη» και να δώσει το σήμα επανεκκίνησης της «νέας εποχής με κοινωνικό και αριστερό πρόσημο» ως αντίβαρο στους επαχθείς όρους της συμφωνίας με τους δανειστές.
Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής «απειλεί» το σύνολο των κωδικών του προϋπολογισμού Μέσα στο Σαββατοκύριακο το νομοσχέδιο με τις τελευταίες εκκρεμότητες για το πακέτο των 5,4 δις ευρώ -έμμεσοι φόροι, «κόφτης», «κόκκινα» δάνεια και δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας – θα ψηφιστεί στη Βουλή.
Το μίνι υπουργικό συνεδρίασε στις 10.00 στο Μαξίμου για να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις, δίνοντας βαρύτητα στον δημοσιονομικό «κόφτη» και αναζητώντας τρόπο να «χρυσώσει το χάπι» των αντιδράσεων όσων υποστηρίζουν ότι η χώρα βρίσκεται χειροπόδαρα δεμένη σε επιτροπεία χωρίς ορατό τέλος.
Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής «απειλεί» το σύνολο των κωδικών του προϋπολογισμού . Έχει γίνει συζήτηση, τονίζουν, για εξαίρεση κάποιων κοινωνικών τομέων, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το ποιοι θα είναι αυτοί. O στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν υγεία, πρόνοια και αμυντικές δαπάνες.
Για το χρέος δεν αναμένονται αποφάσεις στο Eurogroup, γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία στο Μαξίμου, το οποίο πάντως «επενδύει» στην πρόθεση αυτήν τη φορά των δανειστών να μην «τορπιλίσουν» την κατ’ αρχήν συμφωνία. Η συζήτηση φαίνεται ότι θα παραπεμφθεί αορίστως για… αργότερα.
Ένα «καλό» σενάριο είναι η παραπομπή της συζήτησης για το φθινόπωρο -μαζί με τη δεύτερη αξιολόγηση. Το «κακό» σενάριο είναι η συζήτηση για την απομείωση του χρέους να παραπεμφθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017 βάσει της επιθυμίας και της πρόθεσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένο θεωρείται ότι το ΔΝΤ – που το πιο πιθανό είναι έως την έναρξη της συζήτησης να βρίσκεται εκτός προγράμματος- δεν θα βάλει «τρικλοποδιά» στην επερχόμενη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στην προσπάθεια να αποτραπεί κυρίως το δεύτερο σενάριο, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει το Σάββατο στη Ρώμη -όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των σοσιαλιστών ηγετών στην οποία έχει κληθεί να συμμετάσχει- να λάβει διαβεβαιώσεις στήριξης της ελληνικής θέσης.
Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τους Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.