«Μπλε Σελήνη» ονομάζουμε τη δεύτερη πανσέληνο που συμβαίνει μέσα σ’ έναν μήνα -το σύνηθες είναι μία πανσέληνος τον μήνα- ή την τρίτη από τις τέσσερις πανσελήνους μιας εποχής του χρόνου.
Μπλε Σελήνη έχουμε κάθε δύο με τρία χρόνια, όταν αθροίζονται οι 11 ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του έτους. Οι περισσότερες «μπλε πανσέληνοι» έχουν ένα απαλό γκρι ή λευκό χρώμα, όπως ακριβώς το φεγγάρι που βλέπουμε οποιαδήποτε άλλη νύχτα. Η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε έναν μήνα επίσης δεν αλλάζει χρώμα.
Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις η Σελήνη μπορεί να γίνει μπλε. Ένα πραγματικά μπλε χρώμα στο φεγγάρι μπορεί να προκληθεί από την έκρηξη ενός ηφαιστείου.
Για παράδειγμα, αναφέρει η NASA, το 1883 οι άνθρωποι έβλεπαν μπλε φεγγάρια σχεδόν κάθε νύχτα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία που είχε μέγεθος αντίστοιχο μιας ατομικής βόμβας 10 μεγατόνων. Τα σύννεφα σκόνης γέμισαν με σωματίδια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας κι έτσι η σελήνη… έγινε μπλε!
Η NASA παροτρύνει τους «κυνηγούς» των αστρονομικών φαινομένων, αλλά και τον απλό κόσμο, να δουν την ανατολή της Σελήνης και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τι χρώμα θα έχει!