Στο τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, προσέλκυση επενδύσεων» θα βασίζεται η πολιτική της ΝΔ, σημειώνει στην «Αξία» ο αντιπρόεδρος του κόμματος και βουλευτής Β’ Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης, εκτιμώντας παράλληλα πως η κυβέρνηση διακατέχεται από «πολιτικό βέρτιγκο» και πως το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι μια «εμβαλωματική λύση».
Με το δεδομένο πως, κατά πώς φαίνεται, η αξιολόγηση, έστω και σπαστά, θα ολοκληρωθεί, εκτιμάτε πως μπαίνουμε σε μια περίοδο πολιτικής κανονικότητας;
Πολιτική και οικονομία είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Σε πολιτική κανονικότητα θα μπούμε όταν ξεπεραστεί η κρίση της οικονομίας. Σ’ αυτή τη φάση, η κυβέρνηση πασχίζει απλώς να μας γυρίσει στο 2014, εκεί δηλαδή που ήταν η κατάσταση της χώρας όταν ανέλαβε. Τότε που δεν υπήρχαν capital controls, οι τράπεζες λειτουργούσαν και οι ρυθμοί ανάπτυξης έφταναν, έστω, το 1%.
Άρα, και με το ίδιο το σενάριο της κυβέρνησης, πολύ απέχουμε από την κανονικότητα. Όσο έχουμε μια κυβέρνηση η οποία βασίζει σχεδόν το σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής σε φόρους και πανηγυρίζει γι’ αυτούς, ενώ την ίδια στιγμή κλαίει για τις όποιες μεταρρυθμίσεις υιοθετούνται, η χώρα δεν μπορεί να έχει πολλές ελπίδες.
Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης άλλωστε γίνεται ορατή διεθνώς και γι’ αυτό η τελευταία συμφωνία με τους θεσμούς είναι μια «εμβαλωματική» λύση. Έχοντας η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το BREXIT, το προσφυγικό, την αποσταθεροποίηση στη Συρία κλπ., κάνει απλώς ένα μπάλωμα με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Το «βλέποντας και κάνοντας», όμως, δεν αποτελεί τη λύση που έχει ανάγκη ο τόπος.
Η κυβέρνηση εξαγγέλλει νομοθετικά αντίβαρα, επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις, για να αντισταθμίσει τον υφεσιακό αντίκτυπο του μνημονίου. Εκτιμάτε πως θα καταφέρει κάτι ή πάλι θα τρέχουμε για νέα μέτρα;
Καλώς ή κακώς οι επενδυτές δεν είναι ούτε τα τροτσκιστικά κινήματα ούτε κυβερνήσεις τύπου Βενεζουέλα. Θέλουν να δουν μια πραγματική στροφή της κυβέρνησης στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα.
Η συνεχής επιβολή νέων φόρων δεν είναι παράγοντας που συντελεί στην προσέλκυση επενδύσεων. Δεν είναι, επίσης, θετικός παράγοντας για τη χώρα ότι έχει μια κυβέρνηση που πάσχει από πολιτικό βέρτιγκο. Μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει την Ευρώπη ως αναγκαίο κακό και τις μεταρρυθμίσεις ως προσωρινά μέτρα, τα οποία με ευχαρίστηση θα ανέτρεπε.
Η χώρα πρέπει να εκπλήξει ευχάριστα για να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις, που είναι η μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση. Όσο αυτό δεν γίνεται, η κρίση θα παρατείνεται και τα βασικά θύματα θα είναι οι φτωχότεροι και, κυρίως, οι άνεργοι. Αυτή η κυβέρνηση στην πραγματικότητα βλάπτει περισσότερο αυτούς που ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει. Η χώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να πάει μπρος, πήγε πίσω και γι’ αυτό ολοένα και περισσότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνουν ότι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι.
Υπάρχει μια παγιωμένη άποψη σε ορισμένους πως και η ΝΔ «τα ίδια θα έκανε, αν ήταν στην εξουσία». Θα κάνατε, όντως, τα ίδια;
Ούτε κάναμε, ούτε θα κάνουμε τα ίδια. Η ΝΔ την περίοδο 2012-1014 παρέλαβε μια οικονομία σε ύφεση 6% και την παρέδωσε με ανάπτυξη 1%. Έκανε διαρθρωτικές αλλαγές και βγήκαμε πρώτοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ σε μεταρρυθμίσεις. Ακολουθήσαμε ένα μείγμα πολιτικής που στηρίχθηκε μόνο κατά 1/3 στην αύξηση των φόρων και προσπαθήσαμε να μειώσουμε κάποιους φόρους (π.χ. ΦΠΑ στην εστίαση, πετρέλαιο θέρμανσης, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης). Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, έκανε και κάνει τα δικά του πειράματα και μας γύρισε πίσω.
Ασφαλώς δεν μιλάω ως εκπρόσωπος του κόμματος των αλάθητων. Κάναμε λάθη και προσπαθούμε να διδαχθούμε απ’ αυτά, όπως και από τα λάθη των άλλων.
Γι’ αυτό και εργαζόμαστε συστηματικά ώστε να παρουσιάσουμε μια μελετημένη και αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση που θα στηρίζεται στο τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, προσέλκυση επενδύσεων»
Λέτε πως ο στόχος για το πλεόνασμα πρέπει να πέσει στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί θετική δυναμική για την οικονομία. Πώς όμως θα πείσετε τους εταίρους να αλλάξουν πάλι τους όρους του προγράμματος;
Ξέρετε, το θέμα δεν είναι αν θα αλλάξει μια φορά ακόμα το πρόγραμμα, άλλωστε έχει αναθεωρηθεί τόσες φορές. Το θέμα είναι αν βγαίνει το πρόγραμμα. Σήμερα, όλοι ξέρουμε ότι δεν βγαίνει. Η κυβέρνηση και οι δανειστές – για διαφορετικούς λόγους– αποφάσισαν, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, απλώς να σπρώξουν το τενεκεδάκι παρακάτω.
Εμείς θα παρουσιάσουμε προεκλογικά ένα εναλλακτικό ρεαλιστικό μοντέλο με περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές και μικρότερα πλεονάσματα για να βγει το πρόγραμμα. Δεν έχουμε μαγικές συνταγές. Στην ουσία, αυτό που θα προτείνουμε θα λαμβάνει υπόψη του όλα όσα έγιναν στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια μέσα σε 3 χρόνια περίπου. Και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα τους πείσουμε.
Όπως λέτε, ζητάτε και αλλαγή στο πολιτικό μείγμα, με έμφαση στη μείωση των δαπανών. Υπάρχει ακόμα «λίπος», κ. Χατζηδάκη;
Δεν γίνεται σήμερα επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς χαμηλότερους φόρους και χωρίς εξοικονόμηση δαπανών. Εργαζόμαστε εντατικά και αναλύουμε όλες τις γραμμές του κρατικού προϋπολογισμού για να παρουσιάσουμε μια πολύ συγκεκριμένη και αξιόπιστη πρόταση στους πολίτες.
Περιθώρια μείωσης δαπανών υπάρχουν σε διάφορους τομείς π.χ. στις καταναλωτικές δαπάνες, στις δημόσιες προμήθειες εξαιτίας της μη εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος, στις αμυντικές δαπάνες χωρίς να πλήττουμε το αξιόμαχο των Ένοπλων Δυνάμεων.
Στόχος μας είναι η υιοθέτηση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος αξιολόγησης δαπανών κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Στόχος είναι να ελεγχθούν τα κέντρα κόστους του δημοσίου, ώστε ο περιορισμός των δαπανών να βασίζεται σε μια σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση.
Σε ποια φάση βρίσκεστε με την κατάρτιση του προγράμματος της ΝΔ; Να περιμένουμε σχετικά σύντομα αποτελέσματα;
Στο συνέδριο της ΝΔ παρουσιάσαμε τη Συμφωνία Αλήθειας με 25 πρώτες προτάσεις του προγράμματός μας. Προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις μας για το μεταναστευτικό- προσφυγικό. Στην ΔΕΘ θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για την οικονομία. Τμήματα, λοιπόν, του προγράμματός μας θα παρουσιάζουμε σταδιακά ανάλογα με τη συγκυρία. Και ολόκληρο το πρόγραμμά μας θα παρουσιαστεί όταν μπούμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές.