Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος
Πριν από πέντε ή έξη χρόνια, επισκέφτηκα τον Βιολογικό καθαρισμό στα πλαίσια του ρεπορτάζ.
Παρόντας ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μ. Τσέπελης, κεφάτος, δημιουργικός γεμάτος όνειρα και αισιοδοξία.
Ήταν η περίοδος που ξεκινούσε την λειτουργία το νέο τμήμα επεξεργασίας λυμάτων και παραδίπλα το παλιό παρατημένο, τα μεταλλικά σημεία σκουριασμένα όπου κατά την ταπεινή μου γνώμη και την δεδομένη έλλειψη τεχνικών γνώσεων από την πλευρά μου, έβγαλα το συμπέρασμα πώς με πολύ λίγα χρήματα ο παλιός βιολογικός θα λειτουργούσε και αν δεν με απατά η γνώμη μου η τότε παρέμβαση στοίχισε στον δήμο Ξάνθης, δηλαδή στους Ξανθιώτες περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.
Ο τότε πρόεδρος Μ. Τσέπελης περιχαρής μου έδειξε όλο το σύστημα σε πλήρη λειτουργία και τις δοκιμές που γινόταν για τα καλλίτερα και οικονομικότερα αποτελέσματα.
Να σημειωθεί ότι βρέθηκα στον βιολογικό καθαρισμό ύστερα από καταγγελίες ότι «αχόρταγοι» πετούσαν τα λύματα όπου έβρισκαν.
Και όταν η συζήτηση με τον κ. Τσέπελη έφτασε στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων υγρών και στερεών, γεμάτος περηφάνια μου «ξετύλιξε» το σχέδιο του.
Μου είπε ότι το νερό που καθαρίζεται θα ποτίζει τα λουλούδια με ένα παράλληλο δίκτυο της πόλης και παράλληλα θα το πουλούσε στους αγρότες με αποτέλεσμα να έχει έσοδα οι ΔΕΥΑΞ. Ήδη είχε τονίσει ήταν στις κουβέντες με την Υπηρεσία Πρασίνου.
Όταν αργότερα ρώτησα τον προϊστάμενο πρασίνου μου είπε ότι είναι ασύμφορο να κάνεις ένα παράλληλο με την υδροδότηση δίκτυο για να μεταφέρεις το νερό από τον βιολογικό καθαρισμό για να ποτίσεις τα λουλούδια που είναι δεξιά και αριστερά των δρόμων ή τα παρτέρια του δήμου. Μάλιστα, με πρόχειρο υπολογισμό μου, είπε ότι αυτό θα κοστίσει πολλά εκατομμύρια, προτείνοντας σε σημεία όπου υπήρχαν μεγάλες εκτάσεις δημοτικού πρασίνου να «χτυπηθούν» γεωτρήσεις. Ο τότε προϊστάμενος που είπε ότι αυτή η λογική είναι ξεπερασμένοι και χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη 2 δεκαετίες πριν.
Όταν η συζήτηση με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ Μ. Τσέπελη έφτασε στην λυματολάσπη, μου έδειξε προσπέκτους και διαφημιστικά φυλλάδια όπου έδειχναν μεγάλες μηχανές επεξεργασίας της λυματολάσπης και μετατροπής της σε κοπριά για τους αγρότες. «Η ΔΕΥΑΞ και γενικότερα ο Δήμος θα έχει έσοδα πουλώντας την εμπλουτισμένη τύρφη στους αγρότες».
Ρώτησα τον πρώην Δήμαρχο Μ. Στυλιανίδη να μου πει την γνώμη του για τα σχέδια του Μ. Τσέπελη, πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΞ.
Ο Μ. Στυλιανίδης με κοίταξε και άφησε ένα χαμόγελο σαν αυτά τα γνωστά χαμόγελα της Σφίγγας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ό Μ. Τσέπελης έφυγε από την διοίκηση της ΔΕΥΑΞ και ακόμη οι εγκαταστάσεις δεν είναι αδειοδοτημένες σύμφωνα με τον Θ. Ξυνίδη.
Το «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω», μάλλον δεν έχει μεγάλη πέραση.