Πόσο εγκληματικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει η αδιαφορία των δημοσίων λειτουργών;
Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος
Όπως ανέφερε πρώην αντιδήμαρχος, γνώστης περί έκδοσης αδειών δημοτικών ακινήτων, τα πράγματα με την αδειοδότηση του βιολογικού της Ξάνθης, δεν είναι εύκολη υπόθεση, με δεδομένο ότι δεν έχει απλά να κάνει με μία εγκατάσταση ενός δημοτικού ακινήτου.
Επειδή ακριβώς η όλη υπόθεση έχει να κάνει με το περιβάλλων δεν εμπλέκονται μόνο οι τεχνικές υπηρεσίες ή η πολεοδομία του Δήμου και ως εκ των πραγμάτων η νομοθεσία και διαφορετική είναι αλλά και πολύπλοκη.
Όσο για τις μέχρι τώρα ευθύνες σε αυτούς που άσκησαν διοίκηση θα τις επιμερίσουν αυτοί που έχουν την αρμοδιότητα.
Πάντως προκαλεί έκπληξη πώς είναι δυνατόν σε έναν δημοτικό χώρο που «έπεσαν» 5 εκατομμύρια ευρώ των Ξανθιωτών, οι έχοντες την διοίκηση, δεν διασφάλισαν την νόμιμη λειτουργία και δεν έκαναν την σχετική μελέτη διαχείρισής των αποβλήτων αλλά και της λυματολάσπης, σκορπώντας έτσι, οτιδήποτε βλαβερό στο περιβάλλων και τον υδροφόρο ορίζοντα, δημιουργώντας ίσως εν αγνοία τους, βραδυφλεγείς περιβαλλοντικές βόμβες.
Από ότι αντιλαμβανόμαστε θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και για το που πάνε τα υγρά που απορρέουν από τον σκουπιδότοπο του νομού Ξάνθης.
Τελικά μάλλον οι υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Νομαρχίας, λειτουργούν ως κλασικοί δημόσιοι υπάλληλοι, αφού για να κινηθούν, θα πρέπει τους γίνει καταγγελία καθώς επίσης λειτουργούν μόνο, όταν συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν πολιτικούς τους προϊσταμένους.
Ποιο συγκεκριμένα πριν από λίγο καιρό κοινοποιήσαμε και μέσα από την Xanthitimes.gr αλλά και από την εκπομπή «ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ», καταγγελία κτηνοτρόφων όπου κατά την διάρκεια των βροχών, όλα τα υγρά, τα οποία περνούσαν μέσα από τα σκουπίδια, κατέληγαν στον Λασπία απ όπου τα πρόβατα των κτηνοτρόφων έπιναν νερό. Οι κτηνοτρόφοι είχαν βάσιμες υποψίες ότι τα πρόβατά τους παρουσίαζαν τυμπανισμό και τάσεις δηλητηρίασης και ζήτησαν την συνδρομή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας αλλά και του ΣΔΑΝΞ προκειμένου όλα αυτά να διερευνηθούν.
Δυστυχώς μέχρι και πριν από λίγο καιρό, όπως οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν, δεν γνωρίζουν αν η κτηνιατρική υπηρεσία και η υπηρεσία ελέγχου της δημόσιας υγείας μάλλον δεν έκαναν τίποτε, μιας και δεν κοινοποιήθηκε κάτι σχετικό στους έχοντας το πρόβλημα κτηνοτρόφους.
Το ίδιο και στην προκειμένη περίπτωση, σε ότι αφορά τον βιολογικό της Ξάνθης, που το πιθανότερο είναι να κλείσει και να ξαναλειτουργήσει όταν τελεσφορήσουν οι αδειοδοτήσεις του και αν κανένας υπολογίσει ότι η γραφειοκρατία στον νομό αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα πάει σαν τον «κάβουρα», το πιθανότερο είναι α σκουριάσουν οι εγκαταστάσεις του και να χρειαστούν άλλα 5 εκ. ευρώ για να ξαναλειτουργήσει.
Αλήθεια χρειαζόταν ο έλεγχος της αντιπολίτευσης του δήμου Ξάνθης για να αναδειχθεί το θέμα;
Δεν μπορούσε η ΔΕΥΑΞ να ξεκινήσει την αδειοδότηση εδώ και τόσα χρόνια που τέθηκε σε λειτουργία;
Και η μείζονα αντιπολίτευση τόσα χρόνια που συμμετείχε ως μέλος του ΔΣ με την διοίκηση Τσέπελη στην ΔΕΥΑΞ δεν το γνώριζε; Γιατί επέλεξε τώρα να κάνει την καταγγελία και όχι τόσα χρόνια πριν; Εκτός και αν η ίδια η αντιπολίτευση δεν το γνώριζε.
Αν όμως το γνώριζε και δεν κατήγγειλε το γεγονός, τότε προφανώς το έπραξε γιατί οι σχέσης της μείζονος αντιπολίτευσης δεν είναι και τόσο αγαθές με την νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΞ.
Να συμπεράνει κανείς ότι η αντιπολίτευση ασκεί τον έλεγχο στην διοίκηση του δήμου ανάλογα με το ποιο πρόσωπο είναι στο τιμόνι της Αντιδημαρχίας ή του προεδρείου;