«Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» τιτλοφορείται το βιβλίο του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, του άλλοτε επικεφαλής στο «πολεμικό συμβούλιο» του Γιάνη Βαρουφάκη, την κρίσιμη περίοδο που ο δεύτερος κατείχε τον θώκο του υπ. Οικονομικών.
Στο επίμαχο βιβλίο ο Γκάλμπρεϊθ περιγράφει με λεπτομέρειες τι συμπεριλάμβανε το σχέδιο Β ή σχέδιο Χ του Γ. Βαρουφάκη: Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμός των καταθέσεων σε νέα δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων, ήταν μεταξύ άλλων όσα επρόκειτο να συμβούν βάσει του σχεδίου.
Οι διεργασίες κατά τον Γκάλμπρεϊθ γίνονταν υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας -μεταξύ άλλων ασφαλείς επικοινωνίες, με τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων ακόμη και σε ψυγεία ξενοδοχείων! Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο συγγραφέας του βιβλίου αναφέρει πως στο πλαίσιο του Plan B για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα εκτυπώνονταν υποσχετικές. Την περίοδο της προσαρμογής στα τραπεζικά ιδρύματα θα εθνικοποιούνταν άμεσα, θα γίνονταν ανακεφαλαιοποίηση σε νέα δραχμή, ενώ θα έμεναν κλειστά για απροσδιόριστη περίοδο, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος.
Την ίδια περίοδο, αρμόδιοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών.
Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, γράφει ο Γκάλμπρεϊθ, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία) θα έπρεπε να επιστρατευθούν. Κατόπιν θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.
«Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου» αναφέρει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Στο βιβλίο του πλέκει το εγκώμιο του Γιάνη Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντάς τον ως μια «πρωτεϊκή φωνή που μιλούσε με μοναδική δύναμη και σαφήνεια γι’ αυτά που συνέβαιναν στην πατρίδα του».
Αναφερόμενος στις επικοινωνίες που είχε η ελληνική κυβέρνηση με τις ΗΠΑ. Σε email του προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σάρα Ράσκιν στις 8 Φεβρουαρίου του 2015 ο ίδιος ο καθηγητής έγραφε: «Υπάρχει η αίσθηση εδώ ότι οι ΗΠΑ είναι οι πολυτιμότεροι σύμμαχοι της Ελλάδας λόγω σύγκλισης συμφερόντων και ότι το ΔΝΤ είναι ενδεχομένως ο δεύτερος πολυτιμότερος σύμμαχος εν μέρει λόγω της επιρροής που ασκούν σ’ αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κονγκρέσο».
Παράλληλα, εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του από την αποστολή του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα αλλά και για τη συνεργασία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, επικρίνοντάς τον ως «εχθρικό και τελείως εκτός γραμμής σε σχέση με τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα».