Το Μαξίμου δεν καταθέτει τα όπλα. Οι ζυμώσεις για να βρεθούν ακόμη τρεις ή τέσσερις βουλευτές που δεν θα «συμμορφωθούν» με τη γραμμή του κόμματός τους και θα ψηφίσουν τον νέο εκλογικό νόμο είναι σε πλήρη εξέλιξη, με στελέχη παρά τω πρωθυπουργώ να εμφανίζονται αισιόδοξα ότι στο τέλος η… αγωνιώδης προσπάθεια θα έχει ευτυχή κατάληξη, ώστε ο νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.
Η προθεσμία για την εξεύρεση των «ατίθασων» βουλευτών «λήγει» στις 20 Ιουλίου, οπότε και θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο που τροποποιεί τον προηγούμενο νόμο Παυλόπουλου, με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και καθιέρωση ψήφου στα 17. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των κυβερνητικών προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση, στις 24 του μήνα.
Το Μαξίμου βρίσκεται μία ανάσα πριν από τους 200, συνυπολογιζομένων και των 18 βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που θεωρείται δεδομένο ότι θα υπερψηφίσουν τον νέο νόμο. Γεγονός πάντως που ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί από το Μαξίμου, καθώς σε αυτήν την περίπτωση το ακροδεξιό κόμμα θα καταστεί «ρυθμιστής».
Μαζί με τους 153 του κυβερνητικού σχηματισμού ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με τους 15 από το ΚΚΕ, εννέα από την Ένωση Κεντρώων, τις ψήφους του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο αριθμός των «σίγουρων» βουλευτών ανεβαίνει στους 197.
Το «παζάρι» δεν είναι εύκολο, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου εκτιμά ότι ακόμη τίποτα δεν έχει κριθεί. Με πολιτικό «δόλωμα» την απαγκίστρωση των όσων αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί από τη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αρνείται την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, αναζητούν μεμονωμένους βουλευτές από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, έχοντας και το «χαρτί» της διαφοροποίησης του Θανάση Θεοχαρόπουλου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο νόμος θα ψηφιστεί και χωρίς την αυξημένη πλειοψηφία των 200 και θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ενδεχόμενο με το οποίο θα συμβιβαστεί το Μαξίμου, αν και… απρόθυμα.