Υλικά:
1 ματσάκι φύλλα συκιάς, πλυμένα
1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες και φιλεταρισμένες
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μουστάρδα
4 σκελίδες σκόρδου
1/2 φλ. μαντζουράνα, τα φυλλαράκια
4-5 κ.σ. ξινομυζήθρα
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ζεματάτε τα φύλλα για 2-3 λεπτά. Χτυπάτε στο μπλέντερ ή στο multi τα μισά φιλέτα με το κρεμμύδι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τη μαντζουράνα και την ξινομυζήθρα μέχρι να γίνουν αλοιφή.
Ανοίγετε τα υπόλοιπα φιλέτα σαρδέλας με το εσωτερικό προς τα πάνω και μοιράζετε σε αυτά την αλοιφή. Τα κλείνετε και τα τυλίγετε στα φύλλα συκιάς. Ψήνετε τα “πακετάκια” σε δυνατή σχάρα για περίπου 10 λεπτά.
Tip: Φιλετάρισμα σαρδέλας: Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού χαράζετε το πίσω μέρος του ψαριού και κρατώντας το υπόλοιπο τραβάτε το κεφάλι μαζί με τη σπονδυλική στήλη και τα εντόσθια.