Μια εβδομάδα απομένει για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Βραζιλία και το ρολόι μετρά αντίστροφα. Μπορεί η διαφορά της ώρα να δυσκολεύει την παρακολούθησή τους, είναι όμως το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χρονιάς. Να λοιπόν μερικά χρήσιμα στοιχεία και συμβουλές για να κάνουν πιο άνετη την παρακολούθησή τους.
Πότε είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες;
Το ποδοσφαιρικό τουρνουά ξεκινά από τις 3 Αυγούστου, όμως η επίσημη έναρξη είναι στις 5/ μέχρι και τις 21 του μήνα.
(Πηγή: Reuters / RICARDO MORAES)
Οι αριθμοί των Ολυμπιακών Αγώνων.
Περισσότεροι από 10.500 αθλητές από 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (για πρώτη φορά από το Κόσοβο και το Νότιο Σουδάν) θα πάρουν μέρος στους αγώνες και θα διεκδικήσουν τα 306 σετ μεταλλίων, αλλά και την τιμή της απλής συμμετοχής στους Αγώνες.
(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / KERIM OKTEN)
28 θα είναι τα αθλήματα στο Ρίο, σε 33 Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην πόλη των αγώνων και σε 5 επιπλέον στάδια (Σάο Πάολο, Μπέλο οριζόντε, Σαλβαδόρ, Μπραζίλια, Μανάους) για τις ανάγκες του τουρνουά ποδοσφαίρου.
Τόσο η τελετή Έναρξης όσο και αυτή της Λήξης των Αγώνων θα φιλοξενηθούν στο θρυλικό στάδιο Μαρακανά.
(Πηγή: Reuters / PAWEL KOPCZYNSKI TPX IMAGES OF THE DAY)
Ποιος θα ανάψει την Ολυμπιακή Φλόγα;
Όπως συνήθως είναι το επτασφράγιστο μυστικό των διοργανωτών όλων των Αγώνων, όμως μοιάζει αυτή την φορά να είναι εύκολη απάντηση: οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Πελέ θα έχει την τιμή, καθώς δεν έχει προγραμματιστεί να λάβει μέρος σε κανένα κομμάτι της Λαμπαδηδρομίας. Για τον Πελέ μιλάμε…
(Πηγή: Reuters / DENIS BALIBOUSE TPX IMAGES OF THE DAY)
Πόσοι Ρώσοι θα αγωνιστούν;
Ο τελικός αριθμός θα καθοριστεί τις τελευταίες ημέρες. Μετά την απόφαση της ΔΟΕ σχετικά με την αποκάλυψη του σκανδάλου ντόπινγκ, όλες οι Διεθνείς Ομοσπονδίες αποφασίζουν για το αν θα επιτρέψουν την συμμετοχή των Ρώσων στα αθλήματά τους ή όχι. Μετά τον Στίβο και η Άρση Βαρών αποκλείστηκε την Παρασκευή, ενώ μεμονωμένα έχουν αποκλειστεί και σε άλλα αθλήματα.
(Ο πρόεδρος της Ρ.Ο.Ε. Αλεξάντερ Ζουκόφ και τα μέλη της Ρωσικής Ομάδας – Πηγή: Reuters / SERGEI KARPUKHIN)
Είναι ασφαλώς το θέμα που θα στιγματίσει αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τι είναι ο Ζίκα;
Δυστυχώς δεν έχει σχέση με τον άλλο μεγάλο Βραζιλιάνο θρύλο του ποδοσφαίρου Ζίκο. Αντίθετα είναι ένας τεράστιος υγειονομικός πονοκέφαλος καθώς ο ιός αυτός (που μεταφέρεται με τα κουνούπια) προκαλεί προβλήματα (ήπια θεωρητικά μέχρι σήμερα) και θεωρείται υπεύθυνος για την ασθένεια της μικροκεφαλίας στα νεογέννητα.
(Συνεχείς ψεκασμοί για τον ιό Ζίκα – Πηγή: Reuters / CHRIS HELGREN)
Κρούσματα του ιού πλέον υπάρχουν εκτός της Βραζιλίας και στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη και οι διοργανωτές καθημερινά ψεκάζουν όλους τους χώρους, ο φόβος όμως είναι μεγάλος και δεν αποκλείεται αθλητές να αποφασίσουν τελικά να μην συμμετάσχουν.
Οι μεγάλοι απόντες
Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς σταρ δεν γίνονται και ήδη στο μπάσκετ και στο τέννις έχουμε μεγάλες απουσίες: Κάρι, Λεμπρόν, Γουέστμπρουκ, και Πολ δεν θα είναι στην ομάδα των ΗΠΑ κάνοντας πιο φτωχό το τουρνουά μπάσκετ, που παραδοσιακά είναι το πιο δημοφιλές μαζί με τον στίβο και την πισίνα στους Αγώνες.
(Απών ο “βασιλιάς Λεμπρόν” – Πηγή: Reuters / David Richard USA TODAY Sports)
Το χρυσό μετάλλιο στο τέννις μοιάζει να γίνεται εύκολη υπόθεση για το Νόβακ Τζόκοβιτς αφού αποσύρθηκε ο Ρότζερ Φέντερερ λόγω τραυματισμού και το ίδιο πιθανότατα θα πράξει και ο Ράφα Ναδάλ, που πασχίζει να είναι έτοιμος. Στην κατηγορία αυτή και η τσαρίνα των αιθέρων Γέλενα Ισινμπάγιεβα, όχι όμως με δική της επιλογή.
Ποιοι θα λάμψουν στους Αγώνες;
Είπαμε. Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς σταρ δεν γίνεται. Έχουμε και λέμε λοιπόν.
Γιουσέιν Μπολτ: ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Τζαμαϊκανός, ξεπέρασε τους τραυματισμούς του και θα είναι εκεί και στα 100 και στα 200. Είπε ότι θα είναι οι τελευταίοι του, οπότε αποκτά και ιστορική σημασία η παρουσία του.
(Πηγή: Reuters / Kirby Lee USA TODAY Sports)
Τζάστιν Γκάτλιν: στα 34 του έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία σπρίντερ, που μπήκε ποτέ σε Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ. Επιστρέφει μετά την τιμωρία του για χρήση αναβολικών με ένα και μοναδικό στόχο: να μην ξαναδεί την πλάτη του Μπολτ στα σπριντ όπως συνέβη στο Λονδίνο το 2012 (100) και στο Παγκόσμιο του 2015 (100 και 200).
Σέλι Ανν Φρέιζερ Πράις: μπορεί να μην έχει την λάμψη του συμπατριώτη της, όμως η κυρίαρχος στα 100 μέτρα από την Τζαμάϊκα, θέλει να πετύχει κάτι μοναδικό: να γίνει η πρώτη με 3 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο 100άρι.
Νεϊμάρ: στο μουντιάλ ένας ολόκληρος λαός έκλαψε για την Βραζιλία. Ο άσσος της Μπαρτσελόνα ηγείται της προσπάθεια ενός έθνους που ζει και πεθαίνει για το ποδόσφαιρο να διασώσει το γόητρο, έστω και αν τα Ολυμπιακά τουρνουά ποδοσφαίρου δεν έχουν την ίδια αίγλη με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.
(Προπόνηση της Ολυμπιακής ομάδας της Βραζιλίας με το Νεϊμάρ – Πηγή: Reuters / UESLEI MARCELINO)
Νόβακ Τζόκοβιτς: δίχως πολλές συστάσεις ο Νόλε πάει στην Βραζιλία για να κατακτήσει το μόνο τρόπαιο, που δεν έχει στην συλλογή του. Το χρυσό. Αν το πετύχει, τότε θα μπει στο πάνθεον μαζί με τους Αγκάσι και Ναδάλ, που θα έχουν κερδίσει το λεγόμενο Golden Slam (τα 4 majors και το χρυσό στους Ολυμπιακούς).
Σερένα Γουίλιαμς: το νούμερο 1 στο γυναικείο τέννις θα είναι εκεί για 4η φορά και θα κυνηγήσει το 5ο αι 6ο της χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο (απλό και διπλό): ήδη έχει ένα χρυσό μόνη της και 3 στα διπλά μαζί με την αδελφή της Βένους.
Μάικλ Φελπς: στα 31 του χρόνια η βολίδα της πισίνας παίρνει μέρος στους 5ους Αγώνες του έχοντας κατακτήσει τα περισσότερα μετάλλια από οποιονδήποτε: 22 συνολικά, τα 18 χρυσά.
(Ο Φελπς με ένα από τα χρυσά στο Λονδίνο 2012 – Πηγή: Reuters / JORGE SILVA)
Οκσάνα Τσουσοβίτινα: η γυμνάστρια από το Ουζμεπκιστάν λογικά δεν θα πάρει κάποιο μετάλλιο. Αξίζει όμως της αναφοράς μας διότι θα αγωνιστεί στα 41 (!) της και θα καταγραφεί ως η γηραιότερη γυμνάστρια των Ολυμπιακών Αγώνων. Και σε ένα άθλημα, όπου οι περισσότερες κοπέλες θα ήταν σίγουρα παιδιά της, αν όχι κάποια και εγγόνια της.
Τα new entries
Όπως πάντα η ΔΟΕ εισάγει σε αγώνες και καινούργια αθλήματα (βάσει των δικών της κριτηρίων) ώστε να διευρύνει το ενδιαφέρον του κόσμου. Το γκολφ επιστρέφει μετά από 100 και πλέον χρόνια και μάλλον δεν θα το ξαναδούμε, αφού όλοι οι κορυφαίοι αθλητές γύρισαν την πλάτη στο Ρίο.
Α, θα έχει και ράγκμπι στο Ρίο (προσοχή, όχι Αμερικάνικο φούτμπολ, αλλά το άλλο που παίζεται σε Ευρώπη και Αυστραλία).
(ο Δήμαρχος του Ρίο Εντουάρντο Πάες δοκιμάζει την τύχη του στο ράγκμπι – Πηγή: Reuters / RICARDO MORAES)
Τι δεν θα δούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Άλλα αθλήματα έρχονται και άλλα φεύγουν, οπότε δεν έχει μπέιζμπολ, σόφτμπολ, λακρός (παίχτηκε το 1908 για τελευταία φορά) και δεν έχει και Pokemon Go!!!
Τι θα δούμε στην τηλεόραση
Η ΕΡΤ θα είναι το βασικό κανάλι μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως και το συνδρομητικό του OTE TV. Περισσότερες από 920 ώρες προγράμματος από το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη θα είναι στην ΕΡΤ: το πρώτο κανάλι τα βασικά αθλήματα και τις τελετές έναρξης και λήξης, η ΕΡΤ 2 γίνεται αμιγώς Ολυμπιακό κανάλι (με μετάδοση και από την ΕΡΤ HD), ενώ ώρες μεταδόσεων θα υπάρχουν και στην ΕΡΤ 3.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Οι Έλληνες αθλητές
Θα προτιμήσουμε σε αυτόν τον κατάλογο να μην κάνουμε κάποια ιδιαίτερη αναφορά σε αθλητές μας, που είναι διεκδικητές των Ολυμπιακών μεταλλίων γιατί όλα τα παιδιά της αποστολής αξίζουν το χειροκρότημα μας, την στήριξή μας και το ξενύχτι για να παρακολουθήσουμε την προσπάθεια τους. Σημαιοφόρος μας θα είναι η Σοφία Μπεκατώρου.
(Η Ελληνική Αποστολή μπαίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου το 2012 με σημαιοφόρο τον Αλέξανδρο Νικολαϊδη – Πηγή: Getty Images / CAMERON SPENCER)
Απλώς θυμηθείτε την Ελληνική αποστολή.