ΜΕΤΑ: Καταγγελία για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία
Την ίδια στιγμή που «έρχεται η ανάπτυξη» μέσω του τουρισμού και που ακόμη κι η μεγάλη εργοδοσία του κλάδου (ΣΕΤΕ) κάνει δηλώσεις για αυξημένη τουριστική κίνηση, σχεδόν «παράλληλα» τόσο οι αμοιβές όσο και οι συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων στον συγκεκριμένο χώρο, χειροτερεύουν διαρκώς και με μεγάλη ένταση τα τελευταία χρόνια.
Η καταπάτηση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου – ακόμη και αυτού του ισχνού που έχει απομείνει από τα μνημόνια – σε πάρα πολλές τουριστικές επιχειρήσεις προχωράει, εξαιτίας και της διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, που έχει αποθρασύνει την εργοδοσία του κλάδου. Η κατάσταση αυτή συνδυάζεται με τις γενικότερες αλλαγές που έχουν επιφέρει οι μνημονιακές πολιτικές, με αποτέλεσμα η εκμετάλλευση των εργαζομένων να μεγαλώνει παρέα με τα έσοδα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στην περίοδο των μνημονίων που χτυπάει όλους τους εργαζόμενους, είναι ακόμα πιο οξυμένη στους τουριστικούς τομείς. Η απραξία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που συνεχίζει το (μη) έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει αφήσει αχαλίνωτη τη μεγάλη πλειονότητα των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις χειρότερες πρακτικές.
H αυξημένη ανεργία οδηγεί περισσότερους – κυρίως νέους και νέες – να αναζητήσουν εποχιακή εργασία στον κλάδο, πράγμα που σε συνδυασμό με την εξομοίωση του καθεστώτος του εποχιακού εργαζόμενου με του ανειδίκευτου εργάτη και τα προγράμματα voucher και μαθητείας που προωθεί η κυβέρνηση, χρησιμοποιούνται από τα αφεντικά ώστε οι άνεργοι και οι εποχιακοί να λειτουργούν ως απειλή “εφεδρικού στρατού” απέναντι στα δικαιώματα των μονιμότερων εργαζομένων.
Επιπλέον, παλιότεροι εργαζόμενοι απολύονται, και στη συνέχεια προσλαμβάνονται νέοι χωρίς δικαιώματα, με την “ανακύκλωση” να αποτελεί πλέον γενικευμένη πρακτική, όπως και τα μειωμένα ωράρια, για τη χειροτέρευση των όρων εργασίας. Παράλληλα, ειδικά σε μεγάλες μονάδες, όπου δουλεύουν πιο μαζικά εργαζόμενοι προερχόμενοι από χώρες κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, αμείβονται και με μισθούς των χωρών τους (200-300€), χωρίς δικαιώματα, ενώ η μαύρη εργασία και η υπερεργασία αποτελούν μερικούς μόνο από τους τρόπους που οι επιχειρηματίες, και δη οι μεγαλύτεροι, στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και του επισιτισμού στις τουριστικές περιοχές, εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Μαζί με όλα αυτά, οι εργοδότες, πολλοί από τους οποίους στήριξαν ανοιχτά το “ΝΑΙ” στο περσινό δημοψήφισμα, επιχειρούν να μετακυλήσουν και το κόστος της αύξησης του ΦΠΑ στους εργαζομένους.
Η κατάσταση αυτή επιτείνεται από το κλείσιμο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων όπως του Athens Lydra, ενώ φτάνει ως και τις χυδαίες καταγγελίες(!) εναντίον των εργαζομένων που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και τα δικαιώματά τους, ή και τα καψόνια – όπως αυτά που καταγγέλθηκαν πρόσφατα στο Grecotel -, συνθέτοντας τα μελανότερα χρώματα της «πολυαναμενόμενης ανάπτυξης» του τουρισμού και του επισιτισμού,.
Ως ΜΕΤΑ καταγγέλλουμε τις πρακτικές των εργοδοτών στον χώρο του τουρισμού και του επισιτισμού και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια σε αυτή την κατάσταση. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, να σταματήσει να κάνει πως δεν βλέπει κι αυτή την στιγμή να μεριμνήσει για την τήρηση της ισχνής υφιστάμενης εργατικής νομοθεσίας, να λειτουργήσει τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς και να βάλει ένα τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία που μετατρέπει τους εργαζόμενους στον χώρο σε σύγχρονους σκλάβους που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και το βραδινό τους κατάλυμα.
Όμως ούτε αυτό δεν κάνει η κυβέρνηση αποδεικνύοντας περίτρανα ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Βέβαια δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, αφού αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια, τον βασικό πυρήνα των νεοφιλελεύθερων εμμονών και πολιτικών, καθώς και ότι δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες να υλοποιήσουν εξαιτίας των κοινωνικών αντιστάσεων και των μαζικών λαϊκών αγώνων ενώ «παράλληλα» ετοιμάζεται από Σεπτέμβρη να δώσει το τελειωτικό χτύπημα με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό πρέπει να σπάσουν τους τεχνητούς διαχωρισμούς που εισάγει η εργοδοσία, μεταξύ μονίμων και εποχιακών, παλιών και νέων, ντόπιων και μεταναστών εργαζομένων. Να οργανωθούν στα συνδικάτα τους στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς τους, και να αγωνιστούν για την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, το σταμάτημα της υπερεκμετάλλευσης και της παραβίασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την καταβολή των δεδουλευμένων, και την τήρηση των αδειών, των ρεπό και των επιδομάτων, και την θεσμοθέτηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζομένους του κλάδου.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε διαρκή αγώνα και ανειρήνευτη πάλη για τον τερματισμό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των μνημονίων, ώστε ο κόσμος της εργασίας σε συντονισμό με τα άλλα πληττόμενα από τα μνημόνια κοινωνικά στρώματα όχι μόνο να αντικρούσουν από κοινού τη νέα βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης, δανειστών και κεφαλαίου από το Φθινόπωρο, αλλά και να οικοδομήσουν ένα ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο για την κατάργηση των μνημονίων και όλων αυτών που τα υποστηρίζουν και τα υλοποιούν και για τη σύγκρουση και τη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός φιλολαϊκού προγράμματος για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και την οικονομική της ανάπτυξη σε όφελος του λαού και του τόπου.
ΜΕΤΑ, Αύγουστος 2016